Çocuklar, Yalandan Nasıl Vazgeçebilir ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklar, Yalandan Nasıl Vazgeçebilir ?Çocuklar, Yalandan Nasıl Vazgeçebilir ?

Yalanın bütün çeşitlerini düzeltmek büyüklerin elindedir. Bütün mesele, yalanın sebeplerinin bilinmesidir. Yalnız, he­men sonuç beklemek yanlış olur. Aşağıda çareler sıralanır­ken yalanın sebepleri de belirtilmiş oluyor:

  1.  Ana babalar ve çocuğun çevresindeki diğer büyükler, yalan söylemekten titizlikle kaçınmalıdır.
  2.  Çocuklar ve gençlerin, istemediğimiz tepki ve davra­nışları karşısında mümkün olduğu kadar yumuşak ve tole­ranslı hareket edelim. Onları, bilerek bilmeyerek yaptıkları istenmeyen davranışlarından dolayı sert bir şekilde cezalandırmaktan kaçınalım.
  3.  Çocuklar ve gençlerden yeteneklerinin üstünde başarı beklemeyelim. Koyduğumuz kurallar, onların yaşayışlarını fazla sınırlamasın.
  4.  Çocuklar ve gençlere, değişiklikleri, isteklerini, kaygı ve endişelerini konuşmaya, dinlemeye ve çözüm yollan bulmada yardımcı olmaya hazır olduğumuzu hissettirelim.
  5.  Çocuklarımızı, başkalarıyla kıyaslamayalım; yaratılışla­rındaki farklı özelliklerinden dolayı onları üzecek tavırlara girmeyelim.
  6.  insanlarla olan sosyal münasebetlerde çocuklarımızı yalancı olarak kullanmayalım ve yalanlan sebebiyle ödüllen­dirmeyelim.
  7.  Çocuklarımızın önünde büyüklerimizin yalanlarını, ne kadar yalancı ve yalan dolanla mevki sahibi olduklarını tartışmayalım.
  8.  Doğruyu söyleteceğiz diye çocuklarımızı köşeye sıkış­tırmaktan kaçınalım.

 

Bir çocuk, annesine kardeşinden nefret ettiğini söyledi­ğinde, anne, bu doğru sözünden dolayı onu dövebilir. Da­yaktan sonra annesine dönüp “Artık kardeşimi seviyorum.” diye açıkça yalan söylerse bu defa anne, onu bir okşayış ve öpücükle ödüllendirebilir. Çocuk, bu deneyden sonra şu so­nucu çıkarır. “Gerçeği söylemek acı veriyor, dürüst olma­mak ödüllendiriliyor ve annem küçük yalanları seviyor.”

Çocuk, açıkladığı duygularına karşı bizim gösterdiğimiz tepkilere bakarak dürüstlüğün en iyi yol olup olmadığını öğ­renir.

Yalana gösterilecek en olgun tepki, söyleyeni suçlamak­tan ve söylenenleri inkârdan çok, sebebin anlaşıldığını yan­sıtmak olmalıdır. Mesela bayramda kendisine canlı bir kedi hediye edildiğini söyleyen çocuğu “Edilsin isterdin.” diye cevaplamak, onun yalancılığını ispatlamaktan daha faydalı­dır. Çocuğun, bize yalan söylemesine gerek olmadığını öğ­renmesini istemeliyiz. Sorgulamalar, yalana sevk eder.