Çocuklar Neden İnatlaşırlar ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklar Neden İnatlaşırlar ?Çocuklar Neden İnatlaşırlar ?

İnatçılık, gergin anne-çocuk ilişkisinin bir sonucudur ve başlangıcı bebeklik dönemine kadar gider. Annenin tuvalet eğitimi veya yemek konusunda çok katı ve ısrarcı oluşu, ço­cuğu pasif direnmeye götürür. Çocuğuna çok karışan, söyle­nen ve ayrıntılar üzerinde fazla duran bir anne, onu böyle bir savunma yoluna kolayca iter. Kardeşler arasında ayırım yapılması da inatçılığı tetikleyen bir durum olabilir.

Çocuk, bazen neyi istediğini bilmeden, sadece karşısın­daki kişiyle zıtlaşmak için bile inatlaşabilir. Aslında bu du­rum, kendi bireyselliğini, bağımsızlığını kazanmak isteyen bir çocuğun, kendi istediğini yaptırmaktan başka bir şey de­ğildir. Fakat bunun farkında olmayan pek çok ana baba, bu dönemde çocuklarıyla gereksiz yere çatışmaya girer. Kendi­lerini de çocuklarını da yıpratırlar. Normal olarak çocukların gelişiminde tabii bir davranış olan inatlaşma, ebeveyn ve ço­cuk arasında iletişimsizliğin ya da çocukta öz güven prob­lemlerinin başlangıç noktası olabilir.

Çocukları, hep kendi arzularımıza göre yetiştirmek iste­riz. Hâlbuki çocuklarımızın kendilerine has kişilikleri, ilgi ve ihtiyaçları vardır. Bizimkilerle onlarınki çoğu defa uyuşmaz. O zaman, çocuğu “inatçı” diye damgalarız. İsteklerimizi zor­la yaptırma kararlılığımız, çocuğun şahsiyetini zedeler. Hâl­buki çocuğun eğilimlerinden yola çıkmak daha uygundur.