Bayramın Sünnet Ve Edepleri

By | 7 Nisan 2015

bayramin-sunnet-ve-edepleri    Bayram günüde erken kalkmak, yıkanmak, misvak kullanmak, hoş koku sürünmek, imsaktan sonra nama­za çıkmadan hurmayı tek sayılı yemek (eğer bulamazsa tatlı bir şey yemek), giyilmesi İslam’da mubah olan elbi­seyi giymek (Peygamber Efendimizin (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) pamuklu bir cübbesi vardı. Her bayramda onu giyerdi.), Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) nimetlerini şü­kür için sevinç göstermek, yüzük takmak, mü’minlere karşı güler yüz göstermek, nafile sadakayı çok vermek, mü’minlerle musafahalaşırken “Tekabbellahü minna ve minküm” denilmesi müstehaptır.

Camiye giderken bir sükûnet ve vakar içerisinde ya­ya gidilir. Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) camiye ya­ya olarak giderdi. Evden çıkarken şu duayı okurlardı: “Allahümme inni haractü ileyke abdiz zelil) (Ey Al­lah’ım! Muhakkak ki ben zelil bir kulun çıkması gibi sa­na geliyorum.)” Tekbirleri gizli okur. Camiye varınca tekbir okumayı keser. Camiye giderken başka yoldan, dönerken de başka yoldan döner. (Efendimize (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) uymak ve kendisi hakkında yerin şahitle­rini çoğaltmak için bu şekilde yapar.) Bayram namazın­dan önce camide nafile namaz kılmak mekruhtur. Bay­ram namazından sonra da kılmak mekruhtur. Fakat Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) evine dönünce iki re­kat veya dört rekat namaz kıldılar.

Bayram günü özellikle şunlara dikkat edilmelidir:

–      Dili ile kötü söz söylemeyecek,

–      Gözü ile harama bakmayacak,

–      Kulağı çalgı dinlemeyecek,

–      Eli namahreme uzatmayacak. Her kim namah rem bir kişinin elini tutarsa kıyamet gününde ona ateş­ten bir levha tutturulacak “Ey insanoğlu! Bunu tut. Bu dünyada tuttuğun pamuk ellerin karşılığıdır” denilecek tir. Bunda kurtuluş olmayacak.

–      Ayakları ile eğlence ve isyan yerlerine gitmeyecek,

–      Küs ve dargın olanlar barışmalıdır,

–      Mezar ziyaretlerini terk etmeyecek.

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bu yürüyorlar ki: “Her kim bayram gecelerini ihya ederse kalplerin öldüğü bir günde onun kalbi ölmez.” Aylamı gece ve gündüzlerinin en şereflisinde kılınacak namaz­lar vardır. Ramazan-ı Şerifin son gecesinde on iki rekat namaz kılınır. Her rekatta bir kere Fatiha Suresi, on kere Ayetel Kürsi, on kere Kadir Suresi ve yirmi beş kere İhlas Suresi okunur. İki rekatta bir selam verilir. Selam verdik­ten sonra 25 kere Salavat-ı Şerife okunur. Bayram gece­sinde 10 rekat namaz kılınır. Her rekatta bir kere Fatiha Süresi, on kere İhlas Süresi okunur. Her rükuya eğildi­ğinde rükû teşbihinden sonra on kere (Sübhânallâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber) okunur. Namaz bittikten sonra Allahü Teâlâ’ya (Celle Celâlühü) bin defa istiğfarda bulunulur. İs­tiğfar bitince secde edilir ve secdede şu dua okunur: “Ey Allah! Ey Rahman! Ey Rahim! Ey hep diri olan! Ey kendi nefsiyle kaim olup hiçbir şeye muhtaç olmayan! Ey Celal ve İkram sahibi! Günahlarımı bana bağışla, oru­cumu kabul buyur, namazımı da kabul buyur.” Bu dua­dan sonra Allahü Teâlâ’dan (Celle Celâlühü) hacetinin ye­rine getirilmesi istenilir.

Bir de bayram gecesinde çokça Kur’an-ı Kerim okur, salâvat-ı şerife getirir, teheccüd namazını kılar ve çokça dua eder.