Aşura Gününün Orucu

By | 6 Nisan 2015

asura-gununun-orucu   Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Aşura günü oruç tutmak, bir yıllık günaha keffarettir.”

Evvelki takvalı ve salih Müslümanlar, büyük sevap­lar elde etmek niyetiyle Aşura günü çocuklarına dahi yemek yedirmezlerdi ki, manen oruçlu sayılsınlar.

Resulullah Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Aşura günü akşama kadar yemek istemesinler ve oruçlu sayıl­sınlar diye çocukların ağzına mübarek tükürüklerini sü­rerlerdi. Anne ve babaların dahi çocuklarının bu sevap­larından payları vardır. Aşura günü hayvanların bile yav­rularını emzirmedikleri rivayet olunur.

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Mekke-i Mükerreme döneminde Aşura orucunu tutar­lardı. Medine-i Münevvere’ye geldiklerinde de bu orucu tuttular ve sahabelerine de bu orucu emrettiler. Medi­ne-i Münevvere’ye gelişlerinin ikinci senesi Ramazan orucu farz kılınınca Aşura günü orucunu terk ettiler. Ar­tık dileyen bu orucu tuttu, dileyen ise terk etti.

Hazreti Abdullah ibni Abbas’dan (Radıyallâhü Anh) ri­vayete göre Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) “Aşura günü oruç tutunuz ve o hususta Yahudî- lere muhalefet edin. (Binaenaleyh) Aşuradan bir gün önce veya bir gün sonrada oruç tutun” buyurmuşlardır. Bu bakımdan sadece aşura günü oruç tutmak mekruh­tur.