Nişanlısı Namaz Kılmıyorsa Kız Ne Yapabilir ?

By | 20 Mart 2015

Nişanlısı Namaz Kılmıyorsa Kız Ne Yapabilir ?Nişanlısı Namaz Kılmıyorsa Kız Ne Yapabilir ?

Evlenmek için tâlip olunacak kızda birtakım şartlar aranması gerektiği gibi, erkekte de bazı şartların bu­lunması gerekir. Çünkü evlilik tek taraflı kurulan bir beraberlik değildir, birbiriyle uyuşabilecek, anlaşabile­cek erkekle-kızın yapacağı anlaşma ve hayat ortaklığı­dır. İmam Gazali Hazretleri bu hususta özetle şu bilgi­leri verir:

Erkekte de aranacak vasıf ve hasletler vardır. Bunun için veliye düşen vazife, kızını vereceği adamın ahlâ­kını araştırmasıdır. Kılık ve kıyafeti, ahlâkı, dini bo­zuk olup aile hukukuna riayet etmeyen veya dengi ol­mayan bir erkeğe kız vermemelidir. Nitekim Resul-i Ekrem (a.s.m.) Efendimiz, “Nikâh bir çeşit cariyeliktir. Kişi kızını kime teslim ettiğine bakmalıdır” buyur­muşlardır.

Kız hakkında uyanık olmak ve tedbirli hareket et­mek daha önemlidir. Çünkü tamamen erkeğin eline teslim ediliyor. Erkek ise dilediği anda kadını boşaya­bilir. Zalim, fâsık, bid.’at sahibi, içkici ve kumarcı bir kimseye kızını veren, kızına hiyanet ve dinine ihanet ettiği ye mahremlik hakkını yerine getirmediği için Al­lah’ın gazabına uğrar.

Adamın biri Hasan-ı Basrî’ye, “Kızımı isteyenler çok, hangisine vereceğimi bilemiyorum” deyince, Hasan-ı Basrî, “Allah’tan korkana ver, severse iyi: sev­mezse Allah’tan korktuğu için ona zulmetmez” demiş­tir.

Resul-i Ekrem (a.s.m.) Efendimiz de, “Kızını fasık kimseye veren, onunla ilgisini kesmiş ve onu ateşe at­mıştır” buyurmuştur.

Bu nakil de açıkça göstermektedir ki, damat ada­yında aranan en önemli şartlardan biri de dinî görev­lerini yerine getiren, ahlâksızlık, haram ve sefahet gibi gayr—ı meşrû yol ve alışkanlıktan uzak yaşamış olma­sıdır. Hadis-i şerifte, kızın fasık kimseye verilmemesi tavsiye edilmektedir. Namaz kılmama ise bir “fısk” alâmetidir. Çünkü imandan sonra gelen en önemli ger­çek namazdır. Hiçbir mazereti olmadan namaz kılma­yan kimse kulluk görevini yapmıyor demektir.

Yaratıcısına karşı kulluk görevini yapmayan insa­nın, diğer dinî ve ahlâkî meselelerde de ihmâlkâr ola­cağı şüphesizdir. Bunun için hiç namaz kılmaması veya “daha sonra namaz kılarım” şeklindeki ifadeleri pek ciddiye almamak gerekir. Evlilik müessesesini böyle gayr-ı ciddî ve mesnetsiz sözler üzerine kurma­malıdır. Bu hususta çevrenize şöyle baksanız, namaz kılacağını söz verdiği halde, daha sonra bu sözü yerine getirmeyen çok örneklerle karşılacaşaksınız.