Sünnet Namazlar ile İlgili Sorular – 2

By | 24 Eylül 2014

sunnet-namazlar-ile-ilgili-sorular1. Ayakta durmaya gücü yeten bir kimsenin, sabah namazının sünnetini oturarak kılması caiz midir?

Sabah namazının sünneti vacibe yakın bir sünnet olduğundan, ayakta durmaya gücü yeten bir kimsenin, sabah namazının sünnetini oturarak kılması caiz değildir.

2. Sabah namazının sünnetini kılarken hangi sureleri okumak efdal ve sünnettir?

Sabah namazının sünnetini kılarken; birinci rekâtta “Kul yâ eyyühe’l- kâfirûn…” ve ikinci rekâtta da “Kulhüvellâhü ehad…” surelerini okumak sünnettir.

3. Sabah namazının sünneti ile farzının arasını başka bir namazla ayırmak caiz midir?

Sabah namazının sünneti ile farzının arasını başka bir namazla ayırmak caiz değildir. Bu hususta sünnet olan, farz ile sünnetin arasını birleştirmektir. Dolayısıyla tavaf namazı da kılınmaz.

4. Sünnet namazların hangileri kaza edilir?

Sabah namazının sünnetinden başka sünnetler kaza edilmezler. Sabah namazının sünneti ise kılmmadığı zaman, farz ile birlikte, güneşin doğmasından sonra, (kerahet vakti çıktıktan sonra) öğle vaktine kadar kaza edilirler. Öğle namazının girm¬sinden sonra sâkıt olur. Yani kaza edilmez. (Cuma namazının ilk dört rekât sünneti ile öğle namazının ilk dört rekât sünnetleri de farzı kılındıktan sonra kaza edilir.)

5. Öğle namazının sünneti de kaza edilir mi?

Öğle namazının önceki dört rekâtlı sünnetini yalnız başına kılamadan imama uyan kimse, vakit olduğu müddetçe farzdan sonra bunu kaza eder. İmam-ı Azam ve İmam Ebû Yusuf a göre önce iki rekâtı kılar. İmam Muhammed’e göre ise, önce dört rekâtı kılar.

6. Sabah ve öğle namazlarının sünnetleri terk edilir mi?

Sabah ve öğle namazlarının sünnetlerini terk etmekte bir beis yoktur, diyenler olduğu gibi, bunları terk etmek, hiçbir halde caiz değildir diyenler de vardır. Doğru olan da budur. Hatta bir kimse bu sünnetleri, hak gördüğü halde terk ederse günahkâr olur, hak görmeyerek terk eder ise kafir olur. Çünkü o kimse, sünnetleri hafife alarak terk etmiş olur.