Selamlaşma ile İlgili Sorular – 4

By | 8 Ekim 2014

selamlasma-ile-ilgili-sorular1. Başka birisine selam göndermek?

Bir kimse diğerine “selamımı falana söyle” dese, gönderilen selamı o adama söylemek gerekir. Bu durumda, kendisine selam gönderilen şahıs, önce selamı kendisine getirene, sonra da gönderene iadeyi selam eder. Selamın cevabını verme farziyetinin düşmesi için, verilen cevabı, selam verene duyurmak gerekir.

2.Şehadet parmağı ile selam vermek nedir?

Şehadet parmağı ile selam vermek mekruhtur.

3. Kabirdeki ölüye selamın şekli nasıldır?

Mezar başına giden kişi, mümkünse ayakkabılarını çıkarır, sonra arkasını kıbleye döner, yönü ölüye karşı durur ve: “Ey mezar ehli, Allah’ın selamı üzerinize olsun. Allah bizi de, sizi de bağışlasın. Siz bizden önce gelip geçtiniz, biz de sizin, izindeyiz (yani arkanızdan varacağız, öleceğiz)” der. Dua etmek isteyince de ayağa kalkar ve yönünü kıbleye çevirir, dua eder.

4. Tuvalette iken verilen selama mukabele olur mu?

Özelikle, tuvalette iken cep telefonu çaldığında, karşıdaki kişinin verdiği selama hacetin giderilmesi anında veya tuvalet içindeyken, henüz çıkılmamışsa mukabelede bulunmak günahtır. Zira banyo ve tuvalette lüzumsuz yere konuşmak mekruh olduğu gibi, Allahu Teala’mn isimlerinden “Selâm” ismini zikretmek de günahtır. En iyisi tedbirli olup cep telefonu ile tuvalete girmemek veya kapalı bulundurarak telefonu açmamaktır.