Selamlaşma ile İlgili Sorular – 3

By | 8 Ekim 2014

selamlasma-ile-ilgili-sorular1. Kimlere selam verilmez?

Açıktan Kur’an okunurken, ezan okunurken, kamet getirilirken, ilim müzakeresi yapılırken, bundan okuyana ve dinleyene selam vermek mekruhtur. Sahih olan kavle göre böyle bir durumda selam veren şahsın selamı iade edilmez. Yani onun selamına mukabele edilmez. Bu durumda selam verilen de selama mukabele etmez.

Cuma ve bayram namazlarında hutbe okuyana selam verilmez. Namaz kılana selam verilmez. Zikir halinde olana selam verilmez.

Haramla meşgul olanlara, yalan söyleyen kimseye, boş söz konuşana, sokaklarda olana, kadınlara bakma durumunda olan kimseye selam verilmez. Şarkı söyleyene, kumar oynamakta, büyük – küçük abdest bozanlara, hamamda açık çıplak olan kişiye selam verilmez, böyle kişilerin bu halleri devam ederken selam verilmediği gibi, verdiği selam da iade edilmez.

Ancak bunlardan selama engel olan haller kaltıktan sonra kendilerin selam verilir.

2. Yabancı bir kadının bir erkeğe, yabancı bir erkeğin bir kadına selam vermesi?

Yabancı bir kadın, bir erkeğe selam verirse bakılır; eğer kadın yaşlı ise, erkek ona açıktan açığa selamı iade eder. Şayet kadın genç ise; erkek onun selamını kalbinden iade eder, açıktan bir şey söylemez. Bir erkek de bir kadına selam verdiğinde selam verilen kadın yaşlı ise, kadın açıktan selamı iade eder şayet kadın gençse, selamını kalbinden iade eder.