Şafiî Mezhebine Göre Gusül Abdesti – 3

By | 15 Ekim 2014

safii-mezhebine-gore-gusul-abdesti1. Farz olan guslü gerektiren sebeplerin İkincisi olan “HAYIZ” nedir?

Hayız; kadınlara has bir haldir. Belli zamanlarda kadının sağlığı halinde, büluğ çağını erdikten sonra, rahminden (döl yatağından) gelen tabii kandır.

Hayız müddeti bitip kan kesildikten sonra yıkanmak (gusül) farzdır.

2. Hayız müddeti ne kadardır?

Hayızın en az, en çok ve ortalama müddeti vardır. En az müddeti bir gün bir gecedir. En çok müddeti 15 gündür. Ortalama müddeti 6-7 gündür. Yani kadınların çoğunun adetleri 6 veya 7 gündür. 23-24 gün temiz kalabilirler.

Kadın, bir gün ve bir geceden az, 15 günden fazla kan görürse, bu kan hayız kanı olmayıp istihaze kanıdır. Bu kan, rahimden değil, bir hastalık veya bir illet sebebiyle bir damardan gelen kandır.

Hayız kanı, istihaza kanından rengi ve şiddetiyle ayırt edilebilir. Zira siyahımsı ve yakıcı kan hayız kanı, kırmızı ve yakmayan kan da istihaze kanıdır.

3. İstihaze kanı gelen kadının gusül abdesti alması gerekir mi?

İstihaze kanı temiz kandır. Abdesti bozar fakat guslü gerektirmez. İstihaze kanı gelen bir kadın, ne namazı, ne orucu ve ne de başka bir ibadeti terk etmez. Kocasıyla da ilişkide bulunabilir. Ancak her namaz için abdest alması gerekir. Bu durumda olan bir kadın; gelen kanı yıkar, uzvunu bir bezle bağlar ve her namaz için abdest alarak namazını kılar.