Şaban-ı Şerif Ayında Tutulacak Nafile Oruçlar

By | 7 Nisan 2015

saban-i-serif-ayinda-tutulacak-nafile-oruclar    1-  Şaban-ı Şerif ayının ilk ve son Perşembe günleri oruç tutmanın fazileti:

Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Şaban-ı Şerif ayının ilk Perşem­be gününü ve son Perşembe gününü oruçlu olarak ge­çiren kimseyi rahmeti ile cennete girdirmek Allahü Te­âlâ (Celle Celâlühü) üzerine bir hak olur.”

2- Şaban-ı Şerif ayının başında, ortasında ve so­nunda üç gün otuç tutmanın fazileti: Peygamber Efen­dimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet edilen bir ha- dis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Bir kimse, Şaban-ı Şerif ayının başında üç gün, ortasında üç gün, sonunda da üç gün oruç tutarsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o kimseye yetmiş peygamber sevabı yazar, yetmiş yıl da ibadet sevabı yazar ve o sene içinde ölürse şehid ola­rak ölmüş olur.”

3- Şaban-ı Şerif ayının son Pazartesi günü oruç tutmanın fazileti: Hazreti Abdullah’dan (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Her kim Şaban-ı Şerif ayının son Pazartesi gününü oruçlu geçirirse, (bu oruç sebebi ile) o kimsenin günahları bağış­lanır.”

4- Şaban-ı Şerif ayının on beşinci günü oruç tutma­nın fazileti: Hazreti Ali’den (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Şaban-ı Şerif ayının ya­rı gecesi olunca, gecesini kıyamla (namaz kılarak) geçi­rin, gününü de oruç tutarak geçirin.”

Peygamber Efendimiz’den (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Cebrail (Aleyhisselam) ve Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) diğer melekleri yedinci kat semadan dünya semasına Şaban-ı Şerif ayının yarı gecesinde inerler. O halde, o gecenin gündüzünün orucunu tutmaya gayret edin. Şaban-ı Şerif ayının yarı gününü insanlar, cinler, kuşlar, yabani hayvanlar, yırtıcı hayvanlar, davarlar, denizler­deki balıklar ve yer yüzündeki böcekler bile oruçlu ge­çirir.”

5- Şaban-ı Şerif ayında üç gün oruç tutmanın fazile­ti: Hazreti Abdullah İbn-i Amr İbn-i el-As (Radıyallâhü Anh) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: “Rama- zan-ı Şerif Bayramı ve Kurban Bayramı günleri hariç, Hazreti Nuh (Aleyhisselam), ömrü boyunca oruç tuttu. Hazreti Davud (Aleyhisselam) ömrünün yarısını oruçlu geçirdi. Hazreti İbrahim (Aleyhisselam) ise her ayda üç gün oruç tuttu. Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü), ona ömrüboyunca oruç tutmuş gibi sevap verdi ve ömrü boyun­ca iftar etmiş gibi kuvvet ve zindelik verdi.

Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) baş­ka bir hadis-i şeriflerinde buyuruyor ki: “Kıyamet gü­nünde ulu sancak dibinde benimle buluşmak dileyen ümmetim, üç gün de olsa Şaban-ı Şerif ayında oruçlu olsun. Zira Şaban-ı Şerif benim ayımdır, benim sevdi­ğim aydır.”

6-  Şaban-ı Şerif ayında çok oruç tutmanın fazileti: Hazreti Üsame İbn-i Zeyd’den (Radıyallâhü Anh) rivayet ediliyor: “Dedim ki: Ya Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Sizin Şaban-ı Şerif ayında tuttuğunuz oruç kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu görmüyorum.” Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Bu ay (Şaban-ı Şerif ayı), Receb-i Şerif ile Ramazan ı Şerif arasında bulunan öyle faziletli ve ulu bir aydır ki, insanlar bu aydan gafildirler. Bu ay içinde ameller, alemlerin Rabbine yükseltilir. Bu ne­denle ben de amelimin oruçlu iken yükseltilmesini isti­yorum.”2

Hazreti Enes İbn-i Malik (Radıyallâhü Anh) şöyle de­miştir: “Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bazen çok oruç tutuyor, buna ara vermiyordu. Öyle ki biz, ‘Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bu sene oruç tut­mayı bırakmayacak’ diyorduk. Sonra oruç tutmayı bıra­kıyordu. Öyle ki biz, ‘Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bu sene oruç tutmayı düşünmüyor’ diyorduk.

Rasulullah’a (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) oruçların en sevim­lisi Şaban-ı Şerif ayında tutulan oruç idi.”

Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anh) şöyle demiştir: “Rasulullah’a (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Şaban-ı Şerif ayı oruç tuttuğu ayların en sevimlisi olup, onu Ramazan-ı Şerif ayı ile birleştirirdi.”

Hazreti Enes İbn-i Malik (Radıyallâhü Anh) şöyle demiş­tir: “Rasulullah’a (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Ramazan-ı Şe­rif ayının orucundan sonra en faziletli oruç hangisidir?” diye soruldu. Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) “Rmazan-ı Şerif ayına tazîm için Şaban-ı Şerif ayında tutu­lan oruçtur” buyurdu.

“Hangi sadaka daha faziletlidir?” diye sorulunca da “Ramazan-ı Şerif ayında verilen sadaka” buyurdu

Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anh) şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Şaban-ı Şerif ayının tamamını oruç tutardı. Ben kendisine ‘Ya Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Oruç tuttuğun ayların sana en sevimlisi Şaban-ı Şerif ayı mıdır?’ dediğimde Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ‘Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bu sene içinde ölecek kimseleri Şaban-ı Şerif ayı içerisinde yazar (takdir eder). Ben de ecelimin oruçlu iken gelme­sini istiyorum’ buyurdu.”

Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anh) şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) (Şaban-ı Şerif ayı içerisinde) öyle çok oruç tutuyordu ki, biz onun için ‘hiç oruç tutmayı bırakmayacak’ diyorduk. Bazen de uzun süre bırakıyordu ki, biz onun için ‘Bu ay oruç tutmaya­cak’ diyorduk. Rasulullah’ın (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Ramazan-ı Şerif ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu olarak geçirdiğini görmedim. Yine Rasulullah’ın (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) hiçbir ayda Şaban-ı Şerif ayın­dan daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim.”

Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anh) şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem), hiçbir ayda Şaban-ı Şerif ayında tuttuğu oruçtan daha fazlasını tutmazdı. Şaban-ı Şerif ayının tamamını veya büyük bir kısmını oruçla geçirirdi.”

Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anh) şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) hiçbir ayda Şaban-ı Şerif ayında tuttuğundan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban-ı Şerif ayını tamamıyla oruçlu geçirir ve ‘Gücünüzün yettiği kadar amel yapınız. Çünkü siz usanıncaya kadar Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) usanmaz’ buyururdu. Rasulullah’a (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) (nafile) namazlar içinde en sevimlisi de az da olsa devamlı yapılanı idi. Na­file bir namazı kılmaya başladığında ona devam eder­di.”

Hazreti Ümmü Seleme (Radıyallâhü Anh) şöyle de­miştir: “Şaban-ı Şerif ve Ramazan-ı Şerif ayları hariç, Rasulullah’ın (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) iki ay peşpeşe oruç tuttuğunu görmedim.”