Namazda Son Oturuş (Ka’de-i Ahire) Nedir?

By | 8 Mayıs 2015

namazda-son-oturus-kade-i-ahire-nedir   Namazların sonunda teşehhüd miktarı oturmaya ka’de-i ahire denir, ki namazın bir farzı ve bir rüknüdür. Teşehhüd miktan oturmaktan maksat ise, Tahiyyat’ı okuyacak kadar bir zaman oturmaktır.
Bir kimse, sabah namazının ikinci rekâtının secdelerinden sonra oturmayıp ayağa kalksa ve üçüncü rekâtın secdelerini yapsa, bu namaz farziyetini kaybederek nafileye döner. Bu durumdaki kişi, bir rekât daha kılar ve sonunda oturarak selâm verir.
Yine bir kimse, üç veya dört rekâtlı bir farz namazın sonunda oturmayıp bir rekât daha kılarak secdeye gitse, bu namaz da nafileye dönüşür. Bu durumdaki namaz sabah namazı ise, dört rekâttan sonra selâm verilir. İkindi gibi dört rekâtlı bir namaz ise, beşinci rekâta bir rekât daha ilave edilerek altı rekâta tamamlanır ve selâm verilir. Sahih olan görüşe göre bu durumda sehiv secdesi gerekmez.
Namazın sonunda teşehhüd miktan oturduktan sonra, namazdaki tilavet secdesini hatırlayarak secdeye giden kimsenin namazı bozulur; çünkü, bu durumda son oturuş yapılmamış sayılır. Fakat tilavet secdesinden sonra tekrar teşehhüd miktarı oturursa, namazı sahih olur.
Son oturuşun tamamını uykuda geçiren kimsenin, -uyandıktan sonra tekrar teşehhüd miktarı oturmazsa- namazı bozulur. Çünkü uykuda yapılan bir iş, iradesiz olduğundan geçerli değildir.