Namaz ile İlgili Sorular – 3

By | 22 Eylül 2014

namaz-ile-ilgili-sorular1. Vitir namazı yatsı namazından önce kılınabilir mi?

Vitir namazı yatsı namazından önce kılınmaz. Çünkü burada tertip vaciptir. Ancak bir kimse unutarak önce vitir namazını sonra da yatsı namazını kılsa bu durumda vitir namazı makbul olur.

2. Bir memlekette yatsı ve vitir namazların vakti girmezse durum nedir?

Bir yerde Yatsı ve Vitir namazların vakti girmezse, şöyle ki: Bir memlekette, batıdan şafak batar batmaz fecir doğuyor veya batıdan şafak kaybolmadan sabah oluyorsa, bazı ulmea; böyle bir memlekette yaşayanlara yatsı ve vitir namazları vacip olmaz, farziyeti düşer, çünkü sebep vuku bulmamıştır, derler. Ulemadan bazılarına göre de farz olur ve vakti takdir edilir.

3. Bazı namazların faziletini artıran vaktin bölümleri nelerdir?

Sabah namazını bir miktar tehir etmek müstehaptır. Yazın öğlen namazını geciktirmek, kışın ise acele etmek müstehaptır. İkindi namazını her zaman güneşin teğayyür etmediği yani sararmaya başlamadığı vakte kadar tehir etmek müstehaptır. Akşam namazını her zaman vakti girer girmez kılmak müstehaptır. Yatsı namazını, gecenin son üçte birinin öncesine kadar; vitir namazını ise, gecenin sonuna kadar tehir etmek müstehaptır.

4. Bir vakitte iki vaktin namazını kılmak yani namazları cem ederek kılmak caiz midir?

Seferde olsun, hazerde olsun veya her hangi bir özür bulunsun, hiçbir zaman ve vakitte iki namazın arasını cem etmek yani bir vakitte iki vaktin namazını kılmak (Hanefî Mezhebine göre) caiz değildir. Ancak, Arafat’ta Arefe günü öğle ile ikindiyi cem etmek, Müzdelife’de akşam ile yatsıyı cem etmek bu kaidenin dışındadır. Diğer üç fıkıh mezhebine göre ise seferi halde ; öğle-ikindi ve akşam -yatsı namazları cem-i takdim ve cem-i te’hirle kılınabilir.

Şafiî Mezhebine göre; yolculukta veya yağmur, kar gibi, cemaatin tekrar camiye gelmesinin veya ertesi vakitte namaz kılmasının çok zor olduğu hallerde öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazını birleştirerek kılmak caizdir. İkindi namazını öğle ile birlikte öğle namazı vaktinde, yatsı namazını da akşam ile birlikte akşam namazı vaktinde kılmaya Cem-i takdim (öne alıp topluca kılma) adı verilirken, öğle namazını ikindi ile birlikte ikindi namazı vaktinde, akşam namazını da yatsı ile birlikte yatsı namazı vaktinde kılmaya da cem-i te’hir (sonraya bırakarak topluca kılma) denir.