Köle Hakkı

By | 4 Ağustos 2014

hasema

Köle HakkıKöle Hakkı
Peygamberimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu, «Köleleriniz, eliniz altında olanlar hakkında Allahü Teâlâ’dan korkunuz. Bunun için yediğinizden onlara da yedirin, giydiğinizden onlara da giydiriniz, yapamayacakları işleri buyurmayınız, kölenizden memnun iseniz, saklayınız, değilseniz satınız. Allah’ın kullarına eziyet etmeyiniz. Çünkü Allahü Teâlâ onları size köle ve hizmetçi olarak vermiştir, tsteseydi sizi onlara hizmetçi yapardı» (4). Bir kimse Re sûlullah’dan (sallâllahü aleyhi ve sellem) günde kaç defa kölelerimizin yaptıklarını afvedelim, diye sordu. Köle Hakkı «Yetmiş defa», (*). buyurdu.
Ahnef ibn Kays’a, «Sabretmeyi kimden öğrendin?», dediler «Kays ibn Asım’dan; cariyesi, kızartılmış kuzu geçirilmiş kızgın şh şi getirirken elinden düştü, çocuğun üzerine geldi ve öldü. Cariye korkusundan düştü bayıldı. Cariyeye, senin suçun yoktur, korkma seni Allah rızası için azad ettim», buyurdu. Büyüklerden birinin kölesi söz dinlemeyince, «Efendin gibi yapıyorsun; efendin sahibine İAllahü Teâlâ’yal âsi olunca, sen de öyle yapıyorsun», derdi.
Ebû Mes’ûdi Ensârî’nin kölesi vardı. Onu dövdü. O anda bir ses duydu: «Ey Ebû Mes’ûd! Onu dövme», diyordu. Geri döndü.
Peygamberimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) olduğunu gördü. Buyurdu ki: «Bil ki senin bundan kuvvetli olduğundan daha çok Allah senden kuvvetlidir».
Kölenin haklarındandır. Köle Hakkı Kötü yemekler ve elbiseler vermemelidir. Ona karşı kibirli olmamalıdır. Onu da kendi gibi insan kabul etmelidir. Onun bir hatasını görünce, kendisinin Allahü Teâlâ’ya karşı olan hatalarını düşünmelidir. Ona kızınca, Allahü Teâlâ’nm kendisine kızmasını düşünmelidir. Peygamberimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu:
«Elinin altında bulunan bir kimsenin uğraşarak, kokusunu alarak pişirdiği yemekten, payını vermeli, onu yanına oturtmalı, onunla yemelidir. Bunu yapmazsa bir lokma alıp, yağa batırıp kendi eliyle onun ağzına koymalı ve: Bunu yel demelidir» (*).