Kadının Sesi ve Yabancı Erkeklerle Konuşması

By | 15 Eylül 2014

hasema

 

islam ve kadınAbdullah Bin Mes’ud radıyallâhu anh’dan; Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem buyurdu ki;

“Kadın avrettir. Dışarı çıktığı zaman şeytan, bakışları ona çevirtir. Kadının Rabbine en yakın olduğu yer, evinin ortasıdır.”

Açıklama:

  •  Ebu Hureyre radıyallâhu anh; “Kadın tırnağına kadar avrettir” demiştir.

Aynısını Ebu Bekir Abdurrahman b. Haris b. Hişam, Ahmed b. Hanbel ve İmam Malik de söylemiştir.

Buradaki “avret” lafzı mutlak olup kadının sesini de kapsar denilmiştir. Bu hadis kadının sesinin de avret olduğunu gösteren delillerden biri olup, kadının se­sini bu hadiste belirtilen “kadının avretliğinden” istisna eden net bir delil yoktur.

Kadının sesinin avret olmadığını savunan ilim ehli dahi, kadının sesinin er­kekleri fitneye düşürebilecek unsurların başında geldiğini belirtmişler, kadınların bu hususta son derece dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamışlardır. Televiz­yon, radyo, internet gibi ortamlarda erkeklere hitaben konuşmaları, Kur’an oku­maları ya da başka bir şekilde seslerini duyurmaları, erkeklerin de bunu dinleme­leri, kadının sesinin avret olmadığını söyleyen ilim ehli dahi caiz görmemiştir.

Şeyh Şankıti der ki: “Kadın erkeklerle veya erkek kadınlarla ancak ihtiyaç anında konuşabilir. Şeriat buna delalet eder. Fıtrat da buna delalet eder. Bu yüzden kadının erkeklerle konuşmasında sesini inceltip yumuşatmasından emin olunamaz. Kendileriyle beraber olduğum ilim ehli, kadınların sorularından sakı­nıyor, ancak mümkün mertebe başka erkeklerin duyamayacakları şekilde onların sorularına fırsat veriyordu. Bütün bunlar şer’î uygulamalardır. Buradan anlaşı­lıyor ki bundan fazlasını şeriat haram kılmıştır. Zira (kadının erkeklerin duyabi­lecekleri yerde) Allahı zikir için “Subhanallah” demesinde de büyük mefsedet vardır. Bu kadının sesinde aslolanın avret olması hususuna delalet eder.”