Hicri Takvim Hakkında Genel Bilgi

By | 6 Nisan 2015

hicri-takvim-hakkinda-genel-bilgi     Peygamber efendimizin (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret etmesini (göçmesini) tarih başlangıcı olarak esas alan takvime “Hicri Takvim” denir. Bu takvim ayın yörüngesi üzerindeki dönüşüne göre düzenlendiği için “Kameri (ay) Takvim”, bütün İslam ülkelerinde kullanılageldiği için de “İslami Takvim” diye de isimlendirilmiştir.
On iki ay esasına dayanan hicri takvimin yılı Muharrem ayı ile başlar ve Zilhicce ayı ile son bulur. Hicri (Kameri) aylar şunlardır:
1- Muharrem

2- Safer

3- Rebiülevvel

4- Rebiülahir

5- Cemaziyelevvel

6- Cemaziyelahir

7- Receb

8-Şaban

9- Ramazan

10-Şevval

11-Zilkade

12-Zilhicce

Bu ayların uzunluğu 29,5 gündür. Bundan dolayı bazı aylar 29, bazıları da 30 gün olur. Bu aylarda rü’yet (hilalin görülmesi) esas alındığından hangi ayın 29, hangi ayında 30 gün olacağı hesap ile değil, ancak rü’yet (hilalin görülmesi) ile tespit edilebilir. Çünkü hilalin seyyaletinden dolayı hareketleri tam olarak tespit edi¬lememektedir. Hicri yıl müddeti 354 gün 10 saat 12 dakika olduğundan dolayı miladi takvime göre hicri takvim her yıl 11 gün önce gelir ve mevsimler içinde dolaşarak 33 yılda bir miladi yıl içindeki dönüşünü tamamlar.
Hicri takvim hicretin 16 veya 17. yılında, Hazreti Ömer (Radıyallâhü Anh)’ın hilafeti esnasında sahabe-i kiram ile yapılan istişareler neticesinde uygulamaya konulmuştur. Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Rebiülevvel ayında hicret etmişti. Ancak hicri yıl Muharrem ayı ile başladığından tarih iki ay sekiz gün geri alınıp hicri takvimin başlangıcı 1 Muharrem olarak tespit edildi.
Bütün takvimler başlangıçlarına o takvimi kullanan- larca mühim ve mukaddes sayılan bir hadise esas alınır. Hicri takvimde de hicret esas alınmıştır. Çünkü hicret, Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ve ashabının dine hizmet etmek ve İslam devletini kurmak üzere Allahü Teâlâ’nın (Celle Celâlühü) izni ile Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye göç etmesi olup İslam tarihinin bir dönüm noktası ve en önemli olaylarından biridir.