Hey’ât olan sünnetler nelerdir?

By | 16 Ekim 2014

Peygamber Efendimiz sünnetli mi doğdu1. İhram tekbiri alırken, rükûa giderken, rükûdan kalkarken, bir de üç dört rekâtlı namazların ilk oturuşundan kalkarken elleri kaldırmak sünnettir.

2. Kıyamda iken sağ eli sol el üzerine koymak.

3. Secde yerine bakmak,

4. İfîtitah duası okumak. Buna “Veccehtü duası” denir ve farz veya sünnet namazların başlama tekbirinden sonra ve Fatiha’dan önce tek başına namaz kılan veya imam olan , ya da imama uyan herkesin bu duayı okuması sünnettir. Duanın okunuşu şöyledir:

“Veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-ardi hanîfen müslimen ve mâ ene mine’l-müşrikîn. İnne salâtî ve nüsikî ve mahyâye ve memâtî lillâhî Rabbi’l-âlemîn. Lâ şerike lehû ve bi zâlike ümirtü ve ene mine’l-müslimîn”

5. Her rekâtta okunan Fatiha suresine “Eûzübillâhimineşşeytanirracîm” diye başlamak.

6. Yerinde kıraati gizli veya açık okumak. Kıraatin yani Fatiha ile zammi surelerin, imam ya da tek başına namaz kılan her kişinin sesli (açıktan) okunmasının sünnet olduğu yerler şunlardır:

• Akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında,

• Sabah, Cuma , ay tutulması,yağmur, teravih ve Ramazan ayında vitir namazında.

7. Fatiha’yı bitirirken hemen akabinde; açık okunan namazlarda sesli, gizli okunan namazlarda gizil olarak “ Âmin” demek.

8. Fatiha’dan sonra Kur’an’dan kısa bir sure veya arka arkaya üç ayet okumak.

9. Rükülara intikal ederken tekbir almak. Rükûdan kalkarken tekbir yerine “Semiallâhülimenhamideh, Rabbenâ lekelhamd” demek sünnettir.

10. Rükû ve sücutta teşbih yapmak. Yani rükûa varınca üç defa “Sübhâne rabbiyel-azîm”, secdeye varınca da üç defa “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” demek.

11. Her iki teşehhüd oturuşunda eller; uyluklar üzerine koymak. Yani; ilk ve son teşehhüd oturuşlarında sol elin, iki secde oturuşunda da her iki elin parmakları, bir kısmı hariç birbirine bitişik olarak, parmak uçları da diz kapağının hizasına gelecek şekilde uyluk üzerine konulur. Sağ elin ise, şehadet parmağı açılıp uzatılır, diğer parmaklarda bükülerek kapalı tutulur. İllallah kelimesini okurken şehadet parmağı kaldırılır. Şehadet parmağı kaldırılırken namazın sonuna (birinci teşehhütte ayağa kalkıncaya )kadar o şekilde hareketsiz tutulur ki böyle yapmak sünnettir.

12. Son oturuşta teverrük, diğerinde iftiraş ile oturmak. Teverrük; namaz kılan kimsenin son teşehhüd için otururken, sağ ayağının parmakları kıbleye doğru gelecek şekilde büker ve sol ayağını yatık olarak sağ ayağının altına geçirip parmaklarım dışarıya çıkarır ve yanını yere koyup oturur.

İftiraş; namaz kılan bir bir kimse, ilk teşehhütte ve secdeler arasında otururken, sağ ayağını dikip parmaklarını kıbleye doğru büker ve sol ayağını yere koyup üstüne oturur.

13. Hz. İbrahim (as)’a salavât getirmek ve son teşehhüdün sonunda da dua okumak.

14. İkinci selamı vermek. Birinci selam, başı sağ tarafa çevirerek selam vermek rükündür, sola selam vermek ise sünnettir.

15. Huşu ile namaz kılmak.