Hacda Tıraş Olma ile İlgili Sorular

By | 30 Eylül 2014

hacda-tiras-olma-ile-ilgili-sorular1. Hacı tıraş olmak veya saçını kısaltmakta serbest midir?

Bir özrü bulunmayan hacı, tıraş olmakla saçını kısaltma arasında serbesttir. Saçını kısaltmak demek, erkek veya kadının başının dörtte birinden bir parmak ucu kadar kesilmesidir. Peygamber (s.a.v) Efendimize iktida (uymuş olmak) için, saçın tamamını tıraş etmek daha efdaldir.

Şafiî Mezhebine göre; saçları tıraş etmek veya kısaltmak haccın rükünlerindendir. Tıraş olmadığı veya saçlar kısaltılmadığı takdirde, hac caiz olmaz. Ceza olarak kurban kesmek suretiyle de bu rükün telafi edilmez. Rüknün yerine getirilmesi için üç tel saçın kesilmesi veya kısaltılması yeterlidir. Şafiî Mezhebine göre kadınların, başlarının tamamını tıraş etmeleri haramdır.

2. Tıraş olma işi ne zaman yapılır?

Tıraş olma işi bayram günlerinde yapılır. En efdali de birinci gündür.

Şafiî Mezhebine göre; tıraşın Nahr günlerinde yapılması vacip değildir, sünnettir. Bunun için tıraşın geciktirilmesinden dolayı ceza gerekmez. Fakat tıraş olmadıkça ihramdan çıkılmış olmaz.

3. Başında saçı olmayan kimse ne yapar?

Başında saçı olmayan kimse, usturayı başının üzerinde yürütür.

4. Tıraş edilen saç ne yapılır?

Tıraş olduktan sonra saçı defnetmek müstehaptır. Atılmasında da bir beis yoktur. Ancak, helaya veya yıkanılan yere atmak mekruhtur. Bu hususta çevre temizliğine de itina gösterilmelidir.

Tıraştan sonra dua etmek ve tekbir getirmek müstehaptır.

5. Tıraştan sonra ihram yasakları kalkar mı?

Bir kimse, tıraş olduktan veya saçını kısalttıktan sonra, ihram sebebi ile kendisine haram olan şeyler artık kendisine helal olur. Ancak cima henüz helal olmaz.

6. Hacı, ziyaret tavafını ne zaman yapar?

Hacı, tıraştan sonra, bayramın birinci günü Beytüllah’ı tavaf eder. Bu tavaf, ziyaret tavafıdır. Bu tavafı gücü yeten kimse, bayramın ilk gününde yapar, Aksi takdirde bu tavafı, bayramın ikinci ve üçüncü gününde de yapar, daha fazla tehir edemez.Bir kimse ziyaret tavafını yapmadıkça kendisine hanımıyla ilişki helal olmaz.