Gafillerin Kur’ânı Kerim Okuması

By | 31 Temmuz 2014

hasema

İrâde (İstemek, Dilemek)Gafillerin Kur’ânI Kerim Okuması
Kur’ânı Kerim okumanın derecesi büyüktür. Kur’ânı Kerim’e hürmeti gözetmeli, kendini lüzumsuz şeylerden korumalı ve her hâlinde edebli olmalıdır. Yoksa Kur’ânı Kerim’in okuyana düşman olacağından korkulur.
Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurmuştur: «Ümmetimin münafıklarının çoğu, Kur’ânı Kerim okuyucularıdır» (‘). Ebû Süleymanı Dârânî der ki: «Zebaniler Kur’ânı Ke rim’i bozarak okuyanları, putperestlerden önce cezalandırırlar». Gafillerin Kur’ânI Kerim Okuması  Tevrat’ta Ailahü Teâlâ buyurur: «Ey kulum! Yolda giderken bir kardeşinden sana mektup getirseler, durursun, veya bir kenara çekilirsin, yahut da oturursun, her sözünü okuyunca ne demek istediğini düşünürsün. İşte bu benim kitabım, sana yazdığım bir mektuptur. Düşünesin ve onunla iş yapasın. Sen ise ondan kaçıyor, onunla amel etmiyorsun. Okuyup da, ne demek istediğini düşünemiyorsun. Hiç utanmıyor musun?».
Ey insanlar! Sizden öncekiler Kur’ânı Kerim’i Ailahü Teâlâ tarafından kendilerine gelen bir mektup bildiler. Gece okur, düşünürler; gündüz ona uyarak iş yaparlardı. Siz ise, ondan ders okutmakla meşgul oluyorsunuz. Mahrecini, i’râbmı düzeltiyorsunuz, emirlerini ise basit ve kolay tutuyorsunuz!
Muhakkak bilmek lâzım ki, Kur’ânı Kerim’den maksat, onu okumak değil, ona uyarak iş yapmaktır. Okumak ise akılda tutmak içindir. Gafillerin Kur’ânI Kerim Okuması Akılda tutmak da yapmak içindir. Emirlerine uymadan Kur’ânı Kerim okuyan, efendisinden mektup alıp, mektupta yapması gereken işler bildirilen bir kölenin, bir yere oturup, mektubu yüksek sesle okuması, sözleri gayet düzgün ağzından çıkarması ve fakat emirlerden hiçbirini yapmaması gibidir. Şüphesiz azarlanmaya ve cezaya müstahak olur.