Ezan ile İlgili Sorular – 5

By | 23 Eylül 2014

Ezan-ile-ilgili-sorular1. Bir kişi, pek çok namazların kazasını yapacak olsa ezan ve kamet gerekir mi?

Bir kimse birçok namazını geçirip, kazaya bırakmış olsa, bunları da aynı yerde ve aynı vakitte peş peşe kılacak olsa, ilk kılacağı namaz için hem ezan okur hem de kamet getirir. Diğerleri için ise; isterse hem ezan okur, hem kamet getirir, isterse sadece kametle yetinir. Fakat, her namaz için ezan okur, kamet getirirse daha iyi olur.

2. Yalnız cuma günü şehirde cumayı değil de öğle namazını kılacak olanların ezan okumaları ve kamet getirmelerinin hükmü nedir?

Bu durumda olanların ezan okumaları ve kamet getirmeleri mekruhtur.

3. Arafat ve Müzdelife’de bir arada kılman namazlarda ezan ve kamet gerekir mi?

Arafat ve Müzdelife’de bir arada kılman namazlarda, önce kılman için hem ezan okunur ve hem de kamet getirilir, ikinci namaz için ezan okunmaz.

4. Ezan esnasında veya kamet getirirken abdesti bozulan müezzin ne yapmalıdır?

Bilginlerimizin çoğuna göre bu durumda olan müezzinin onları (ezan veya kameti) tamamlaması, sonra gidip abdest alması evladır, uygundur.

5. Müezzin ezan okurken okumaya fazla ara verirse ezan tekrarlanır mı?

Müezzin ezan okurken fazlaca, yani fasıla sayılacak kadar duraklarsa ezanı yeniden okur. Ayrıca müezzinin mazereti olmaksızın boğazını temizlemek veya tenahnuh etmek (öksürür gibi yapması) mekruhtur.

Müezzinin ezan okurken veya kamet getirirken yürümesi veya konuşması da uygun olmaz. Ancak kamet getirirken “kad kâmeti’s-salât”a vardığında serbesttir. Dilerse kametini olduğu yerde tamamlar; dilerse namaz kılacağı yere giderken yürürken tamamlar.