Evlenmede Tercih Hakkı

By | 17 Temmuz 2014

hasema

Evlenmede Tercih HakkıEvlenmede Tercih Hakkı
Sıcak bir aile yuvası kurmak herkesin gayesidir. Za¬ten ne derece mesut ve istikrarlı bir aile yuvası kurulursa, böylesine ailelerin çoğunluğu teşkil ettiği bir cemiyet, geleceğine o derece güvenle bakabilir. Böylesine mesut bir yuvanın temellerini sağlam atabilmek için, yuvanın temel taşlarını teşkil eden erkek ve kadının evlenmeden önce birbirlerini görüp tanımaları gerekir.
Evlenmede kadın ve erkeğin her biri eşini seçmekte serbest midir? Evlenmede Tercih Hakkı Bu konuda ayrı ayrı görüşler vardır.
İmam-ı Malik ve İmam-ı Şafiî’ye göre; kadın çoğu zaman hislerinin tesiri altında kaldığından, müstakbel hayat arkadaşını seçmekte yanılgıya düşebilir. O yüzden valisinin izni olmadıkça evlenmesi uygun düşmez.
Hanefi’lere göre ise; kadın, bekâr olsun dul olsun, müstakbel hayat arkadaşını seçmekte serbesttir. İzni ve müsadesi alınmadan evlendirileniz, evlendirildiği takdir¬de, dilerse nikâhı bozabilir.
Bu konuda iki örnek sunabiliriz.
Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) zamanında sahabelerden Evlenmede Tercih Hakkı Hansa istemeyerek babası tarafından evlendirilmiştir. Dul olan Hansa Peygamberimize başvurarak durumu izah etmiş ve nikâhını bozdurmuştur. Aynı şekilde bekâr olan bir kız da Peygambere (S.A.V.) başvurmuş, Peygamberimiz onu nikâhı kabul veya ret konusunda serbest bırakmıştır.Demek oluyor ki dinimiz ailenin temel taşlarını teşkil edecek olan eşlerin birbirlerini görüp tanımalarına izin vererek yuvanın sağlam temeller üzerine oturmasını şart koşmuştur. Gerçek de budur. Çünkü bir ömür boyu aynı yastıkta kocayacak olan iki insanın birbirlerini meşru ölçüler içinde görüp tanıması en normal haklarıdır.