Erkek Ailesinin İbadetleriyle İlgilenmeli, Onlara Dinin İnançlarını Öğretmelidir

By | 18 Temmuz 2014

hasema

Erkek Ailesinin İbadetleriyle İlgilenmeli, Onlara Dinin İnançlarını ÖğretmelidirErkek Ailesinin İbadetleriyle İlgilenmeli, Onlara Dinin İnançlarını Öğretmelidir
Erkek, gerek ailesinin ve gerekse çocuklarının Allah’a karşı olan ibadetleriye sıkı sıkıya ilgilenmeli ve eğer borçlarını ifa etmiyorlarsa onlara yapmaları için emir vermelidir. Çünkü erkek onların bu husustaki borçlarından Allah katında sorumludur.
Ulu Allah buyuruyor ki:
«Ailene (ve ümmetine) namazı emret. Kendin de sabırla ona devam et. Seni biz rızıklandınrız. Güzel akibet Allah’a karşı gelmekten sakınanlarındır.»
(TaHâ sûresi, âyet: 132)
Erkek, ev halkına dinî inançlarını, Allah’ın ve Resû lullah’ın emir ve nehiylerini öğretmelidir.
Kendisinin bu hususlarda bilgisi yoksa yakınlarından öğretecek kimseler varca onlara göndermeleri dinimizi anlatan kitaplar olmalı ve bir hoca bularak hem kendisi okumalı ve hem de ev halkına okutmalıdır. Çünkü kadmlar da Allah’ın birer kuludurlar. Yaptıkları iyilik veya kötülüklerin cezasını bizzat kendileri göreceklerdir.
Ulu Allah buyuruyor ki:
«Muhakkak ki ben erkek olsun kadın olsun içinizden iyilik yapanın iyiliğini boşa çıkarmam. Hepiniz birbirinizden meydana gelmişsiniz. Hepiniz bence birsiniz.Ama benim yolumda göç edenlerin, yurtlarında çıkaranların, dini uğrunda eziyete katlananların, sav» şanların ve bu uğurda öldürülenlerin günahlarım a bette örteceğim.»

(Ali tmran sûresi, âyet: 195)
“Mü’min olan erkelderden ve kadınlardan iyi işler işleyenler cennete girerler. Kıl kadar zulüm görmezler (Hakları yenilmez).” (Nisa sûresi, âyet: 124)
Kadınlar da aynen erkekler gibi Allah’ın emir yasaklarını bilmek ve emirlerini yapıp yasaklarından kaçın makla mükelleftir. Bunun için do Allah’ın ve Resûlullah’ın emirlerini ve yasaklarını öğrenmesi gerekir ve kadın buna mecburdur.
Ulu Allah buyuruyor ki:
«Ey iman edenler kendinizi ve ailenizi cehennem ateşinden koruyunuz »
(Tahrim sûresi, âyet:6)
Bu âyetin tefsiriyle ilgili olarak Hz. Ali şunlan söylüyor:
«Aile ve çocuklarınızı terbiye edin ve onlara ilim öğretin.»
Ailede çocukların en büyük mürebbisi (terbiyecisi) kadındır. Çocuğun gelişme çağında ona en güzel terbiyenin verilebilmesi için kadının gerek bilgi ve gerekse pratik yönden terbiye ve ahlâk bilgisine vakıf olması şarttır. Resûlullah buna binaen kadınların okuma ve yazma öğrenmelerini teşvik ve emir ederdi.