Dostlarla Ve Din Kardeşleriyle Yemek Yemenin Üstünlüğü
Bir dostunu, bir sevdiğini misafir edip, yemek vermek; birçok sadakadan daha üstündür. Hadisi şerifte buyurulmuştur: «Kul, üç yemekten mes’ul değildir: Sahur, iftar ve dostları ile yediği yemekerdir» (’) Ca’fer bin Muhammed der ki: «Din kardeşlerinle sofraya oturduğun zaman, acele etme ki, uzun sürsün. Dostlarla Ve Din Kardeşleriyle Yemek Yemenin Üstünlüğü Çünkü, bu zaman ömürden sayılmaz». Hasanı Basrî buyurur: «Kendine, babasına,
annesine sarf ettiğinin hesabı vardır, ama misafirlere ikram edilen yemekten sual yoktur». Büyüklerden bazılarının âdeti idi, misafirlere sofra kurunca, sofraya çok yemek koyarlardı ve hadısi şerifte,. «Misafirlerden artan yemeği yiyene, bu yediğinden sual yoktur» t2); bunun için, «Sizin önünüzden kaldırıldıktan sonra, bunları yiyeceğim», derlerdi.
Emirü’lmü’minin Hazreti Ali (radıyallahü anh) buyuruyor ki;
«Müslümanların önüne dört beş kilo yemek koymayı, bir köle’ azad etmekten daha çok severim». Hadîs i şerifte buyuruldu: «Al lalıü Teâlâ kıyamet gününde buyurur: Ey insanoğlul Dünyada acıktım, bana yemek vermedin. Kul sorar: Bütün âlemlerin sahibi iken, Sen nasıl acıkırsın? der. Buyurur: Bir din kardeşin aç İdi. Dostlarla Ve Din Kardeşleriyle Yemek Yemenin Üstünlüğü Onu yedırseydin Beni yedirmiş olurdun». Peygamber Efendimiz (sallâl lahü aleyhi ve sellem) buyurdu: «Bir din kardeşine doyuncaya kadar yemek ve su vereni, Allahü Teâlâ Cehennemden yedi hendek uzaklaştırır. Her bir hendek arasında beş yüz senelik yol vardır»,. Ve yine buyurdu: «Sizin hayırlınız, yemeği çok vereninizdir».