Çocuklara İsim Koyma ile İlgili Sorular

By | 9 Ekim 2014

cocuklara-isim-koyma-ile-ilgili-sorular1. Çocuklara isim koymakta ölçü nedir?

Çocuklara isim koymada genel ölçü Peygamberimiz (s.a.v)’in: “Siz, kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız, öyleyse isimlerinizi güzel koyun ” buyruğudur. Çocuklara isim koymada fetva şöyledir: Allahu Teala’nın ve Resülünün söylemediği isimleri koymak ve Müslümanların kullanmadığı isimleri koymak uygun olan bir iş değildir. Erkekler için, Allah’ın en sevimli olan isimleri Abdullah ve Abdurrahman isimleridir. Ancak bu isimlerden başka isimler de konabilir. Kur’an’da bulunan Kebîr, Reşîd, Bediî gibi ismleri vermek de caizdir.

Peygamberimiz çocuklara isim koymakta titiz davranmıştır. Meselâ, Hz. Ali’ye annesi önce aslan anlamına gelen “Haydar’ ismini koymuştu, Peygamberimiz (s.a.v) onu “Ali” olarak değiştirdi. Yine Peygamberimiz (s.a.v); isyankâr, itaatsiz kadın anlamına gelen “Âsiye” ismini, güzel kadın anlamına gelen “Cemile” ismiyle değiştirmişti.

2. “Muhammed” ismini koymak caiz midir?

“Muhammed” ismini vermekte bir beis yoktur. Zira Peygamberimiz (s.a.v) bir hadıs-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “İsmimi isim olarak koyun, fakat künyemi (Ebu’ul- Kâsım) kendinize künye yapmayın”

3. Kadının kocasına ismi ile hitap etmesi?

Bir kadının kocasına sadece ismi ile hitap etmesi mekruhtur.

4. Bir şahsı övmek nedir?

Bir şahsı övmek şu üç cihetle olur:

1. Bir kimseyi yüzüne karşı övmek. Müslüman bundan men edilmiştir.

2. Bir kimseyi gıyabında övmek ve mutlaka o övgünün, övülen şahsa ulaştırılacağını bilmek. Bu da nehyedilmiştir.

3. Bir kimseyi gıyabında övüp, bu övgünün övülen şahsa ulaşacağını bilmemesi halidir. Bunda bir sakınca yoktur.