Berât Gecesinde Neler Yapmalı?

By | 20 Kasım 2014

berat-gecesinde-neler-yapmaliHz. Peygamber (sav) Şaban ayına ve özellikle bu ayın içindeki Berât gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya etmiştir. Bu sebeple gündüzünü oruç tutarak ve gecesini de namaz kılarak, Kur’ân okuyarak ve dua ederek geçirmenin çok büyük sevabı vardır. Berât gecesi kılınacak namaza Salâtü’l-Hayr (Hayır namazı) denilmiştir. Bu namaz bir çok rivayete göre yüz rekâttır. Her rekâtında Fatiha suresinden sonra on (veya on bir) kere İhlâs suresi okunur.

Hz. Peygamber (sav): “Bir demire su isabet edince nasıl paslanırsa, kalbler de öyle paslanır.”buyurmuşlardır. Sahabeler bunun ilacını sorduklarında şöyle cevap vermişlerdir: “Ölümü hatırlamak ve Kur’an okumaktır.”
Yine Berât gecesinde akşam namazından sonra üç kere Yâsîn sûresi ve her birinin sonunda da berât duası okunabilir. Birincisi Allah’ın azaptan kurtulmuş kullarından olmak niyetiyle, İkincisi hayırlı uzun ömür niyetiyle, üçüncüsü de kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için.

Bir rivayete göre ise bu namaz on rekâttır ve her rekâtında Fatiha’dan sonra yüz Ihlas suresi okunur.
“(Berât Gecesi), bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyenin (insanlığın kaderinin) programı nev’inden olması cihetiyle, Leyle-i Kadrin kudsiyetindedir. Herbir hasenenin (salih amelin) sevabı Leyle-i Kadir’de otuzbin olduğu gibi; bu Leyle-i Berât’ta herbir amel-i sâlihin ve her bir harf-i Kur’ân’ın sevabı yirmibine çıkar. Sair vakitte on ise, Şuhur-u Selâ- sede (Üç aylarda) yüze ve bine çıkar. Ve bu kudsî leyâlî-i meşhûrede (meşhur gecelerde) onbinlere, yirmibin veya otuzbinlere çıkar. Bu geceler, elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için elden geldiği kadar Kur’ân’la ve istiğfar ve salâvatla meşgul olmak büyük bir kârdır.