Bayram Namazı ile İlgili Sorular – 4

By | 29 Eylül 2014

bayram-namazı1. İmama bayram namazının rükûunda yetişen kimse ne yapar?

İmama bayram namazının rükûunda yetişen kimse, ayakta iken tekbirini alır. Eğer, hem ziyade tekbirleri almaya, hem de rükûa yetişmeye imkân varsa, bu tekbirleri de ayakta alır; bu mümkün değilse, rükûa varır ve orada ellerini kaldırmaksızın tekbirlerini alır. Bu durumda tekbir getirenler, ellerini kaldırmazlar. İmam doğrulduğu için burada da tekbir alamayanlardan artık tekbirler düşer, doğrulunca tekbir almazlar. İmam rükûdan doğrulmuşsa, yani kaimeye geçmiş ise, imama burada uyan muktedi, tekbirleri getirmez ve o kimse birinci rekâtı kaza ederken, tekbirleri de kaza eder.

2. Bir günde iki bayram yani Cuma ile bayram bir arada toplansa hangisi kılınmalıdır?

Cumhura göre Bayram namazı vaciptir. Bazıları sünnet demişlerdir. Esas olan vacip olmasıdır. Bir günde iki bayram, yani Cuma ile Bayram bir arada toplanırsa Bayram namazı sünnet (vacip) , Cuma namazı farzdır. Bunların hiç birisi terk edilemez. Ancak İbn Abbas’dan (ra) bir rivayete göre Rasulullah (sav) buyurdular ki; ” Sizin şu gününüzde iki bayram bir araya gelmiştir. Dileyene, bayram namazı Cuma namazının da yerini tutar. (Ancak) biz, Cuma namazını da kılacağız. ”
Bu hadis-i şerife göre, bayram gününün cumaya rastlaması halinde iki bayram bir araya gelmiş olduğundan bayram namazı kılınınca dileyenin Cuma kılacağı, dileyenin öğle namazı kılacağı ancak Cuma kılmanın efdaliyeti bildirilmektedir.