Abdest ile İlgili Sorular – 5

By | 17 Eylül 2014

abdest almak1. Bir kimsenin yarası üzerindeki deri kalksa fakat hala bitişik bulunsa durum nedir?

Bir kimsenin bir yarası bulunsa ve o yaranın derisi kalkmış olsa, fakat yaranın etrafı deri ile bitişik bulunsa, bu durumda yaranın bir tarafından irin çıksa ve deri yıkanınca, kalkmış olan derinin altma su ulaşmazsa o kimsenin abdesti caiz olur. Çünkü derinin altı açıkta değildir ve bu durumda onun yıkanması farz olmaz.

2. Abdest azalarında çıban veya benzeri bir yara olursa durum nasıldır?

Bir kimse abdest alırken, azalarının bazısında çıban veya benzeri bir yara olduğu zaman, eğer o yaranın üzerinde ince deri bulunursa, o derinin üzerine su akıtılır. Abdest aldıktan sonra, o deriyi koparırsa durum şöyledir: Şayet koparırken acı duymuyorsa o yeri yıkaması gerekir.

Fakat yara iyi olmadan, acı duyarak kabuğu soyulmuşsa ve yaradan bir şey çıkıp akmışsa o kimsenin abdesti bozulur. Ancak yaradan bir şey çıkmazsa o yeri yıkamak lazım gelmez.

3. Bazı abdest azalarmda sinek veya pire pisliği yapışmış olduğu halde abdest alsa durumu ne olur?

Sinek veya pire pisliği olduğu halde abdest alsa, su bunla¬rın altma geçmezse abdesti caizdir. Çünkü bunlardan kaçınmak mümkün değildir.Ancak balık derisi veya çiğnenmiş ekmek kurusu bulunsa, o kimse bu haliyle abdest alsa; eğer su bunların altına geçmezse abdesti caiz olmaz, çünkü bunlardan kaçınmak mümkündür.

4. Abdest alırken bir azanın yaşlığı ile diğer azayı ıslatmakla abdest caiz olur mu?

Abdest alırken bir azanın yaşlığı ile diğer azayı ıslatanın abdesti caiz olmaz. Ancak bu yaşlıktan su damlamakta ise, bu şekildeki gusül caiz olur.