İhrama Girme Hazırlığı

By | 12 Mayıs 2015

ihrama-girme-hazirligiHac ve Umre menasiki ihrama girmekle başlar, ihrama girmeden önce yapılması gerekenler; genel temizlikle birlikte tırnakları kesmek, koltuk altı ve kasık kıllarını temizlemek, gerekli ise saç, sakal tıraşı olmak, bıyıkları düzeltmek, mümkünse boy abdesti almak, değilse abdest almaktır.
Beden temizliği ile ilgili bu hazırlıklar yapıldıktan sonra erkekler, üstlerindeki bütün giysilerden soyunup “izar” ve “rida” denilen iki parça özel ihram örtüsünü, usulüne göre bürünürler. Başları açık, ayakları çıplaktır. Ancak ayaklarına topukları ve üstü açık terlik giyebilirler.
Kadınlar normal elbise ve kıyafetlerini değiştirmezler. Kadınların her türlü giyim eşyası, kapalı ayakkabı, çorap ve eldiven giymelerinde bir mahzur yoktur. Sadece yüzlerini örtmemeleri gerekir.

Gerek erkekler ve gerekse de kadınlar, namaz kılınması mekruh olan kerahet vakti değilse iki rek’at “ihram namazı” kılar, ardından niyetle birlikte “lebbeyk Allahümme lebbeyk.. duasını okuyarak telbiye getirir ve ihrama girerler.

İfrad haccı yapacak olanlar,

“Allah’ım senin rızan için haccetmek istiyorum. Haccı bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.” diyerek yalnız hacca niyet eder.

Temettü’ haccı yapmak isteyenler,

“Allah’ım senin rızan için umre yapmak istiyorum. Umre’yi bana kolaylaştır ve benden kabul buyur” diyerek yalnızca umreye niyet eder ve ardından da telbiye getirmeye başlar.

Kıran haccı yapacak olanlar ise;

“Allah’ım senin rızanı kazanmak için umre ve hac yapmak istiyorum. Hac ve umre yapmayı bana kolaylaştır; ve benden kabul eyle.” der ve hem umre, hem de hacca birlikte niyet eder, ardından telbiye getirmeye başlarlar.

Niyet edilmesi ve telbiyenin getirilmesi ile birlikte ihrama girilmiş, dolayısıyla da ihram yasakları başlamış olur.
Kabe’ye varıncaya kadar sefer esnasında telbiye yani “lebbeyk”, tekbir; “Allahuekber, Allahuekber la ilahe illallahu vallahuekber Allahuekber velillahilhamd”
Tehlil ve salavat-ı şerife, “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ennebiyyil – Ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim” denmeye çalışılır. Özellikle, zaman, mekân değişikliğinde; yokuşta, inişte, başka kafilelerle karşılaştığında, namazlardan sonra, her fırsatta söylenmelidir.
Telbiyeyi her söyleyişte üç kere tekrarlamak, sonra tekbir, tehlil ve salavat-ı şerife okumak müstehaptır. Telbiye hacda bayramın birinci günü Akabe cemresine taş atmaya başlayınca, umrede ise Harem-i şerifin kapısına gelince kesilir, daha sonra söylenmez.

Mekke’de kalınacak ev ya da otele yerleşip mümkünse boy abdesti, değilse abdest aldıktan sonra telbiye söylenerek Harem-i Şerife gidilir. Beytullah görülünce üç defa tekbir ve tehlil getirilerek dua edilir. Farz kılınmıyorsa hemen tavafa başlanır.