İhram Ayakkabısı

By | 5 Kasım 2014

ihram-ayakkabısıİhrama girmek Haccın şartlarından birisidir. İhrama girmenin bazı koşulları ve şartları vardır. Bu şartlar kadın ve erkek için tamamen aynı değildir. Erkek ve kadının ihram şartları bazı konularda eşitken bazı konularda farklılık göstermektedir.

İhramlıyken erkek ve kadın için aynı olan konular şunlardır; niyet, telbiye, beden temizliği, gusül, tırnak kesmek, güzel koku sürünmek ve ihram namazıdır.

İhramlıyken erkek ve kadın için farklı olan konular ise; kadının yüksek sesle telbiye okuyamaması ve giyim tarzıdır. Bayanlar normal kıyafetleri ile ihrama girerlerken erkekler ise iç çamaşırlarına kadar bütün normal kıyafetlerini çıkartıp rida ve izar denilen iki parçadan oluşan ihram örtülerine bürünürler. Ayrıca erkeler başlarını açıp çoraplarıyla ayakkabılarını çıkartmalıdırlar. Sadece arzu edildiği takdirde terlik ve sandalet tarzı ihram ayakkabısını giyebilirler.

ihram-ayakkabısı-İhram ayakkabısının en önemli özelliği açık ayakkabılar olmasıdır. Kapalı ayakkabılar ihram ayakkabısı olamaz. Açık ayakkabı olarak çeşitler ise terlik ve sandalet modelleridir.

İhram ayakkabısı olarak seçilen sandalet modelleri ile terlik modellerinin rahat olmasına dikkat edilmesi önemli bir husustur. Çünkü ayak rahatlığı Hac’da yapılan tüm ibadetlerde olduğu gibi ihramlıykende çok önemlidir. Bu açıdan ihram ayakkabısının ortapedik olması tavsiye edilmektedir.

Bunun dışında ihram ayakkabısını seçerken ayakkabının yapıldığı malzemenin yumuşak olmasına ve ayağa uygun numarada ayakkabı alınmasına da dikkat etmek gerekmektedir.

Hac malzemeleri satan dükkanlardan size en uygun ihram ayakkabısını temin edebilir ve Hac’da ihtiyacınız olan her şeyi bu mağazalardan bulabilirsiniz.