Babanın Görevi:Affetme

By | 21 Nisan 2015

babanin-goreviaffetme    Aile reisi, hanımının ve çocuklarının yapmış olduğu bir takım hataları affetmesi bir fazilettir. İnsanlar yaratılışları gereği hata yapabilir. Her hatada cezalandırmaya kalkışmak, bağırıp çağırmak, küsmek doğru değildir.
Resûlullah (sav) da hanımlarına birçok kez kızmıştır. Zaten bu her ailede olan bir şeydir. Ancak O, affetmesini de bilmiştir. Bu konuda Allah Teala (cc) şöyle buyurmaktadır: “Affet, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” (Araf) 7/199) Bir başka âyet-i kerimede Allah Teala (cc) şöyle buyurmaktadır: “O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah (cc) için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah (cc) da güzel davranışta bulunanları sever.” (Al-i tmrân, 3/134)
Allah Teala (cc), öfkelerini yutup affedenleri sevmektedir. Affedicilik takva sahibi insanların sıfatıdır. Aile içinde erkeğin hataları affetmesi, âyete uygun bir tavır içine girmesi Allah Teala (cc)’nın sevgisine mazhar olması demektir.
Resûlullah (sav) affetmekle ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:
“Sadaka malı eksiltmez. Affeden kulun şerefini Allah (cc) yükseltir. Allah (cc) için tevazu göstereni de yüceltir.” (Müslim, Birr 69)
Resûlullah (sav) da affedenin derecesini Allah Teala (cc)’nın yükselteceğini belirtiyor. Her hatanın üzerine üzerine gitmek yerine affedici olmak gerekir.