Yemek Vermenin Edebleri

By | 1 Ağustos 2014

feraceler

Yemek Vermenin EdebleriYemek Vermenin Edebleri

1 — Acele etmelidir. Bu, misafiri bekletmemek için bir ikramdır. Herkes gelip, bir kişi kaldıysa, bulunanların hakkım gözetmek, bir kişiyi beklemekten iyidir. Fakat gelmeyen fakir, yahut kalbi kırık bir kimse ise, bu niyetle beklemek iyi olur. Hâtemi Esamm buyurun «Acele şeytandandır. Yalnız beş şeyde değil: Misafire yemek vermek, ölüyü erken kaldırmak, kızlarını evlendirmek, borcunu vermek ve günahlarından tevbe etmek». Ziyafette acele sünnettir.

2 — Önce meyve ikram etmelidir. Sofrada yeşillik bulunmalıdır. Çünkü sofrada yeşillik olursa, hadisi şerifte «Melekler orada bulunur», buyuruldu. Daha iyi yemekleri önceden verip, onlardan doyurmalıdır. Çok yemek için önce kaba şeyleri yemek, çok yiyenlerin âdetidir. Bu mekrûhtur. Bazıları da, herkesin dilediğinden yedesi için bütün yemekleri bir defada getirmeyi âdet edinmişlerdir.’ Ortaya konan yemekler acele kaldırılmamalıdır. Zira doymayanlar olabilir.

3  Yemeği az koymamalıdır. Mürüvvetsizlik olur. Gururlanmak olur. Ancak misafirden artandan sual yoktur, niyeti ile olursa zararı yoktur.

İbrahim Edhem (rahmetullahi aleyhi) sofraya çok yemek ko ardı. Süfyan dedi ki: «İsraf olacağından korkmaz mısın?». İbrahim Edhpm buyurdu: «Yemek vermekte israf olmaz». Gözleri sofrada olmamak için önce çoluk çocuğunun hissesini ayırmalıdır. Çünkü bir şey kalmazsa, misafirlere dil uzatırlar. Bu ise hıyanet sayılır. Sofilerden bir kısmının âdeti olduğu gibi, yemekten sonra misafirlerin, artan yemekleri alıp götürmeleri câiz değildir. Ancak ev sahibi —misafirlerden utandığı için değil—, gönül hoşluğu ile sarahaten izin verirse câiz olur. Şu şartla ki, aynı kaptan yediği kimsenin hakkına tecavüz etmemelidir. Hakkından fazlasını alırsa haram olur. Ev sahibi gönülden razı olmazsa yine haram olur; hırsızlıktan farkı kalmaz. Aynı kapta yemek yediği kimse utancmdan dolayı yemeği götürmesine razı olursa da haramdır.