Oruç İle İlgili Sorular – 11

By | 30 Eylül 2014

oruc-ile-ilgili-sorular1. Ağzında tükürüğe karışan kanı yutan kimsenin durumu nedir?

Dişleri arasından çıkıp tükürüğe karışan kan, tükürükten fazla veya tükürüğe eşit olup yutulursa orucu bozulur, kazası gerekir.

2. Dişlerini fırçalayan kimse, orucunun bozulduğunu zannederek bile bile yiyip içse ne lazım gelir?

Bu durumda olan kimseye keffaret lazım gelir.

3. Abdest alırken boğazına su kaçarsa ne olur?

Abdest esnasında ağzına su alırken, elinde olmayarak boğazına su kaçsa, eğer oruçlu olduğu hatırında ise, orucu bozulur ve kazası gerekir. Şayet o esnada oruçlu olduğu hatırında değilse, orucu bozulmaz.

4. Yolculuğa çıkan bir kimse, evinden çıkarken orucunu bozabilir mi?

Mukim olan bir kimse, geceleyin niyet edip orucuna başladıktan sonra, ani bir program dolayısıyla yolculuğa çıkma durumunda olsa, oturduğu yerin sınırını geçmeden orucunu bozamaz, bozarsa kendisine keffaret lazım gelir. Sınırı geçtikten sonra orucunu bozabilir ki o zaman da kaza gerekir. Bunun gibi; oruçlu olarak yolculuğa başlamış bir kimse unutmuş olduğu bir şeyi almak için ailesi arasına dönüp de evinde bir şey yedikten (orucunu bozduktan) sonra tekrar yola çıksa üzerine keffaret lazım gelir. Fakat beldenin evlerini geçtikten sonra bir şey yiyip de tekrar evine dönüp bir şey yese keffaret lazım gelmez.

Ancak, bu durumda yolculuktan vazgeçip evinde kalırsa keffaret gerekir.

5. Orucunu kasten bozduktan sonra sefere çıkan kimsenin durumu nedir?

Orucunu kasten bozduktan sonra, keffaretten kurtulmak için sefere çıkan kimseden keffaret düşmez. Zira yolculuk semavî bir özür değildir.

6. Misafir iken gündüz vakti evine dönen kimsenin durumu nedir?

Seferi olan bir kimse, niyet edip oruca başladıktan sonra, gündüz vakti, evine dönse ve evinde orucunu bozsa kendisine kaza lazım gelir.

7. Ramazan ayına ait kaza orucu aralıklarla tutulabilir mi?

Kaza oruçları, keffaret gibi değildir, peş peşe tutmak mecburiyeti yoktur. Ara verilerek de tutulabilir.

Ramazan orucu kazaya kalmış olan kimse ertesi Ramazan ayma kadar borç olan orucunu kaza etmediği takdirde, ramazan ayından sonra kaza edebilir.

Şafiî Mezhebine göre; Ramazan ayından kalan bir kaza orucunu, ikinci Ramazan ayı gelmeden önce kaza etmek gerekir. Aksi halde, yani ikinci Ramazana kadar tutulmayan kaza orucu, ikinci Ramazan ayından sonra kaza edilirken, ayrıca her gün için bir oruç fidyesi verilmesi gerekir.