Hasta Nasıl Namaz Kılar?

By | 2 Ağustos 2014

pardesu

 

namazı bilerek kazaya bırakmak1- Hastanın ayakta namaz kılması farzdır. Eğik bir halde veya bir duvara, bastona dayalı şekilde de olsa mutlaka ayakta kılmalıdır.

2- Ayakta kılamıyorsa oturarak namaz kılar. Oturuş hususunda en iyi olanı kıyam ve rükuda bağdaş kurmuş halde oturmasıdır.

3- Oturarak kılamıyorsa yüzünü kıbleye çevirmiş şekilde yanına yatık vaziyette kılar. Sağ yanına yatması daha iyidir. Kıbleye dönemiyorsa dönebildiği yere dönüp kılar. Namazı geçerlidir, iade etmesi gerekmez.

4- Bir yanına yatmış halde kılamazsa ayağını kıbleye uzatmış ve sırt üstü yat-mış halde kılar. Kıbleye dönmüş olmak için başını biraz kaldırması iyidir. Ayaklarını kıbleye uzatamazsa öylece kılar ve iade etmesi gerekmez.

5- Hastanm rüku ve secdeleri yapması farzdır. Ama yapamazsa başıyla ima eder. Eğilirken secdede rükudakinden daha fazla eğilir. Secdeyi değil sadece rükuyu yapabilecekse rükuyu normal şekliyle, secdeyi imayla yapar. Rükuyu değil sadece secdeyi yapabilecekse rükuyu imayla, secdeyi normal şekilde yapar.

6- Rüku ve secdede imayı başıyla yapamazsa gözüyle yapar. Rükuda gözü¬nü biraz kısar, secdede biraz daha kısar. Bazı hastaların yaptığı elle işaret doğru değildir. Ne Kitap ve Sünnetten böyle bir şeyin aslını, ne de herhangi bir alimin böyle bir görüşünü biliyorum.

7- Başıyla imadan da, gözüyle işaretten de acizse kalbiyle kılar. Tekbir getirir, okunacakları okur, rükuyu, secdeyi, kıyamı ve teşehhüdü kalbiyle yapar. Çünkü herkese niyet ettiği vardır.

8- Hastanın her namazı vaktinde kılması ve namazdan yapabildiklerini yapması farzdır. Her namazı vaktinde kılmakta zorlanırsa öğle ile ikindiyi, akşamla yatsıyı cem edebilir (birleştirip bir defada kılabilir ). Ya ikindiyi öğleye, yatsıyı ak-şama alarak cem’i takdim yapar veya öğleyi ikindiye, akşamı yatsıya erteleyerek “cem’i te’hir” yapar. Bunlardan yapabildiğini yapar. Sabah namazı ise öncesiyle veya sonrasıyla cem edilmez.

9- Hasta bir şehirde tedavi görüyorsa ve şer’an yolcu hükmünde ise; dört rek’atlı namazları, yani öğle, ikindi ve yatsı namazlarını ikişer rek’at olarak kılar. Yolculuk süresi kısa olsun veya uzun olsun, fark etmez.