Evlilikte Ekonomik Açıdan Politikalar Oluşturun

By | 21 Haziran 2019

Evlilik hayatında paranın önemi gözardı edilemez. Ama esas gözardı edilmemesi gereken yönü, parayı yalnızca aile huzuru için, bir araç olarak görmektir. Parayı kazanma yollarını bilmek ve para kazanmak günümüzde önemli bir başarıdır. Ama çok daha önemli olan, kazanılan parayı düzenli ve yerinde harcamaktır.

Bir başka ifadeyle, günümüzde para kazanmak bir problem değildir. Parayı gerektiği ölçüde ve dikkatle harcamak asıl problemdir. Konfor anlayışı ve lüks tüketim alışkanlığı, kıt paraları daha da çabuk bitirip daha da büyük sıkıntılara yol açmaktadır.
Para harcamada aileler bazı politikalar oluşturmalı ve her aile ferdinin uyması gereken kurallar koymalıdır. Aileler geçimlerini yürütmede, parayı nasıl harcamalıdır? Bir başka ifadeyle para harcamanın yolu nedir?

1. Aileler aylık bütçe disiplinine mutlaka uymalı, gelir-gider dengesi gözetmelidir. “Daha sonra öderim” gibi kaynağı olmayan harcama yapmamalıdır.

2. Ev yoksa, ev alınmaya gayret edilmeli. Bu mümkün değilse, durum düzelene kadar bütçeye uygun bir evde oturmalı… “Ne derler?” deyip, lüks evler tercih etmemeli. Çünkü kimin ne dediği değil, sizin imkanlarınızın ne dediği önemlidir.

3. İsraftan kaçınmalı, harcamalar bir disiplin altına alınmalıdır. Çünkü tutumlu olmak bir hayat anlayışıdır ve en büyük kazançtır. Bu alışkanlığı elde edenler, en büyük servete kavuşmuş olurlar. En iyi alışveriş, az parayla çok ihtiyaç gidermektir. Yoksa en iyi harcama çok para verme değildir. Bu anlayış aile fertlerine kazandırılmalıdır.

4. Bazı insanların çeşitli yeteneği olur ve birden fazla iş yapmayı becerebilir. Mali açıdan çok sıkılanlar, bu yolu denemelidir. Çünkü küçük paralar, bazen büyük ihtiyaçlar giderir.

5. Ekonomik sıkıntı çeken insanlar, bu problemi aşmada çevresiyle sık sık istişare etmeli ve bu konuyu bilen insanların görüşlerini almalıdır. Bu şekilde aklına gelmeyen birçok çıkış yolu bulunabilir.

6. Her şehrin, her bütçeye uygun alışveriş yerleri vardır. “Aman ne olacak?” denmemelidir. Küçük fark da olsa ucuzluk yerlerine gitmeli, daha hesaplı yerlerden alınmalıdır.

7. Lüzumsuz, lüks ve fantezi giysilerden sakınmalıdır. Yetecek kadar alıp giyinilmelidir. Çünkü her hafta, her ay yeni bir giysi demek, bütçeden önemli paralar demektir.

8. Aylık olarak düzenli bir şekilde kullanılan su, elektrik, telefon gibi harcamalar titizlikle takip edildiğinde, miktarları büyük oranda düşecektir.

9. Sık sık geziler, israfa kaçan davetler, bol bol ikramlar, pahalı piknikler, deniz ve dağ sefaları aile bütçelerinin kara delikleridir. Bu lüks harcamalar daha akıllıca yapılırsa, çok az bir masrafla bu yöndeki ihtiyaçlar giderilebilir.

Birçok para sıkıntısı çeken, ekonomik darboğaza düşen ve gerçekten batmış, bitmiş insanlar tanıdım. Bu insanların içinde, bütün aile fertleriyle sırt sırta verip, büyük fedakârlıklarla ailelerini kurtaranları da gördüm.

Bu insanlar iktisatla, bereketi buldular. Sabırla, serveti yakaladılar. Azla yetindiler, çoğa eriştiler. Mutluluğu parada, lükste aramadılar. Eğer arasaydılar, parayı kaybettikleri gün, huzuru da kaybederlerdi.