Bir Eşin Tavırları

By | 14 Temmuz 2014

kuran

 

evlilikİmam Ahmed’in Ebu Hureyre’den rivayet ettiği bir hadiste, Nebi sallallâhu aleyhi vesellem’e kadınların hangisinin daha hayırlı olduğu sorulduğunda şöyle buyurmuştur: “Ona baktığında kocasını sevindiren, buyurduğunu yerine getiren, malında ve nefsinde hoşuna gitmeyen şeylerde ona muhalefet etmeyendir.”

Buhari ve Müslim’in Ebu Hureyre’den rivayet ettiği hadiste ise Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır: “Kadınların en hayırlıları, deveye binen Arap kadınlarıdır. Kureyş kadınlarının en iyileris üçüklüğünde çocuğu üze­re en şefkatlisi, kocasına karşı da onun elindeki malını koruma hususunda en iyi riayet edenleridir.”

Bu iki hadis bizlere ideal bir eşin tekâmülünü ve dengeli şahsiyetini övmek­tedir:

1-     Kocası ona baktığında mutlu olur. Bu, güzelliğine ve görünümüne önem verir anlamındadır. Bu her insan için gerekli olan bir şeydir. Bu fıtrattır..

2-     Buyruğunu yerine getirir: o erkeğe muvafakat ettiği gibi erkek de tüm işlerinde ona destek olacaktır. Kadının kocasına uyum sağlaması, onunla ahenk içinde yaşaması ve kocasının tabiatını ve yapısını tanıması mutlu bir evliliğin en büyük sebeplerindendir. Bu ideal bir eşin en bariz yönlerinden biridir.

3-     Şüphe ve töhmet yerlerinden uzak durması, kocasının kalbinde bir güven oluşturup şüphelerden uzak kalmasını sağlayacağı gibi kendisini de hasta kalp­lerden himaye edecektir. Bu ideal bir eşin vazgeçilmez temel ilkelerinden biridir. Mahremi olmayan bir erkekle baş başa kalmaz, kırıtarak konuşmaz ve erkeklerle konuşurken lafı uzatmaz.

4-     Yemesinde, içmesinde ve giyiminde israfçı davranmaz. Gücünün yetme­yeceği şeylerde eşine külfet verici de değildir. Kervanın arkasından giden ve tek derdi; “falanca ne giyindi? Ne satın aldı?” olan bir taklitçi olmadığı gibi, tam aksine kendisini sorumlu ve kocasının malının muhafızı olarak kabul eder.

Şefkatini çocuklarına o kadar bol verir ki ev sevgiyle dolar. Evlatlarına karşı ne bağırıp çağırır ne de katı davranır. Derdi onlara dua etmektir. Onların terbiyesini boş vermez. Çocuklarını, gürültü ve ezalarından kurtulmak için bir bakıcıya veya sokağa terk etmez. O, evin sorumlusudur. Sorumlu ise, sorumlu olduğu kimselerle ilgilenendir. “Kadın kocasının evinde bir çobandır. Ve raiyetinden mesuldür.” Onun yorulmasına ve bu sorumluluğuna karşı İslam, çocukları için ona üç hak verirken babaya yalnızca tek bir hak vermiştir.