Çocuğa Temel İslâmî İlimlerin Verilmeye Başlanması

By | 10 Eylül 2014

hac-umre-seti

 

susmakResûlullah’m ashabı daha küçük yaşlarda çocuklarına gerekli Kur’an eği­timini vermişlerdir. Buhari ’nin rivayet ettiği bir hadiste İbn-i Abbas radıyallâhu anh şöyle demiştir: “Resûlullah vefat ettiğinde ben on yaşında idim. Muhkem ayetleri ezberlemiştim.

• İbn-i Cübeyr “Muhkem ayetler hangileridir” diye sorunca İbn-i Abbas şöy­le der: “Uzun olan surelerdir.” Yine İbn-i Kesir bir başka rivayette İbn-i Abbas’ın “Ben Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem vefat ettiğinde on yaşında idim. Kur’an’ı ezberlemiştim” dediğini rivayet eder.

Açıklama:

Doğumundan itibaren nebevi bir metotla terbiye edilen çocuğun bu mer­halesinde en önemli haklarından bir tanesi ilim talep etme hakkıdır. Bu merha­lede çocuğa verilmesi gereken en önemli şey de kuşkusuz ilimdir. Zira bu mer­halede çocuk her türlü ilmi kabul etmesi bakımından en verimli dönemindedir. Zihni boştur. Hiçbir dünyevî meşgalesi yoktur. Dünyaya karşı sorumlulukları oldukça sınırlıdır. Bununla beraber ilim tahsilinde en verimli dönem gençlik dönemidir. Nitekim İmam Şafî divanında “kim gençlik merhalesinde ilim talep etme imkanını kaçırırsa onun üzerine dört tekbir al” diyerek bu merhalede ilim tahsilinin önemine dikkat çekmiş, çocuğun bu merhalesinde ilimden uzak kalmasını onun ölmesi olarak nitelendirmiştir. Ayrıca unutulmamalıdır ki, bu dönemde babanın üzerine çocuğuna gerekli İslâmî ilimleri öğrenmesi için im­kanlar tanıması vaciptir.

Çocukların ilim tahsilinde ilk adım Kur’an ilimleridir. Çocuklara Kur’an öğ­retmek İslam’ın temel asıllarından bir asildir. Çocuklar daha ergenlik dönemine erişmeden Kur’an’ı öğrenirlerse fıtrat üzere büyürler. Çocuğun kalbinde dünyevi arzu ve isteklerin kök salmasından önce onun kalbini Kur’an mesajının nuruyla doldurmak tüm eğitimcilerin bu merhalede en önemli görevlerindendir.