Kadınlara Mahsus Haller: Düşük Çocuk

By | 8 Mayıs 2015

kadinlara-mahsus-haller-dusuk-cocuk   Eğer düşürülen çocuğun uzuvları belli oluyorsa kadın lohusa sayılır. Aksi takdirde kadın loğusa sayılmaz.
Eğer düşürülen çocuğun uzuvları belli değilse, hiçbir uzvu oluşmamışsa adm loğusa sayılmaz. Hayız yada istihazadır.
Düştükten önce ya da sonra kan görür ve düşüğün uzuvları da belli olursa önceki gördüğü kan hayız değildir. Sonra gelen ile birlikte loğusa sayılır.
Sezaryen geçiren kadında lohusadır.Uzuvları belli olmayan çocuğu düşüren kadından gelen kan üç gün sürer ve ondan önce geçmiş ay halinden sonra tam bir temizlik süresi geçerse ay hali olmuştur. Temizlik devresinin geçmesi iki hayız arasında ara olması için lâzımdır. Kan üç gün sürmez de ondan önce tam bir temizlik süresi geçerse, yahut üç gün sürer de ondan önce tam temizlik devresi geçmezse veyahut hem üç gün sürmez, hem de önceden tam temizlik devresi geçmezse gelen kan istihaza (özür) dır. Ceninin uzuvları belli mi değil mi, tam olarak bilinmiyorsa meselâ; çocuğu tuvalette düşürür de ardından kan gelirse bakılır. Meselâ; hayzı 10 gün, temizlik süresi 20 gün, nifas da 40 gün ise çocuğu hayzının ilk gününde düşürdüğü taktirde 10 gün namazını yüzde yüz bırakır. Çünkü kadın ya hayızlı, yahut nifaslıdır. Sonra yıkanarak 20 gün namazını şüphe ile kılar. Çünkü nifaslı veya temiz olması ihtimali vardır. Sonra 10 gün namazını yüzde yüz bırakır. Zira ya hayızlıdır, yahut nifaslı. Sonra yıkanarak 20 gün bilerek namaz kılar.
Kadının ay hali kesildiği zaman ile hamile olduğu günler arasındaki süreyi bilmezse, kadın yüzyirmi gün kan görmezde çocuğu tuvalette düşürürse çocuğun azalan belli sayılır.