Potansiyelinizi Algılayın

By | 25 Mayıs 2015

potansiyelinizi-algilayinYapabildikleriniz, yapabileceklerinizden küçüktür. Sdece yapabildiklerinize odaklandığınızda, düşünce ufkunuzu daraltırsınız; kendinizi dar bir düşünce alanına hapsedersiniz. İşinizi geliştirmek istiyorsanız, sıklıkla neler “yapabileceğinize” odaklanın. Şu anda yapamıyor olsanız bile bu sınıra saplanarak geleceğinizi esir almayın. Yapabileceklerine odaklanan, yeni yetenekler geliştirir.

Hatırlıyorum; ortaokulda “güzel konuşma, yazma” dersimden bütünlemeye kaldım. Anlatım yeteneği zayıf birisi yazar olabilir miydi?

Ortaokulu bitirdiğimde, eğitimime devam edemeyeceğimi söylediler. Hayal kırıklığı karşısında, çare arayan çocuk cesaretiyle yazar olmaya karar verdim. Hedefimi okul müdürümüze aktardığımda “Tabii olabilirsin; Yaşar Kemal ortaokul mezunudur ve dünyaca tanınmış bir yazardır.” demişti. Kapıldığım müthiş heyecanla ilk romanımı köyümde, tavanında farelerin dolaştığı odamda yazdım.

Yazar olmasam da yazar olabileceğimi düşündüm. Liseye geldiğimde yazılarım yayımlanmaya başladı. Üniversiteye geldiğimde yazdıklarım daha geniş kitlelere ulaştı. Belki bugün çok iyi bir yazar değilim; ne fark eder? Bize düşen sonuca ulaşma yolunda son nefese kadar çırpınmaya devam edebilmektir.

Şoför değilseniz, olamaz mısınız? Daha iyisini başaranlar; daha İyisini arayarak yaşadılar.

Size 1989 yılında Gazi Üniversitesi’ni kazanan Ali’nin hikayesinden bahsedeyim: Kişilik analizlerine ilgi duymuş;

Bu konuda özel dikkatler geliştirmiş. “Sokakta yürüyenlerin görünüşlerine bakarak kişiliklerini tahmin edebilirim.” dedi. Anlattıklarını heyecanla dinledim.
Cambridge Üniversitesine bir mektup yazarak çalışmalarını anlatmış. Cambridge, yazdıklarından etkilenmiş. Ona burs sağlamışlar ve üniversitelerine kabul etmişler. Ali, İngiltere’ye gitmeye hazırlanıyordu.

Hafızanız zayıf olabilir ve onu güçlendirebilirsiniz. Konuşmanız bozuk olabilir ve onu geliştirebilirsiniz. Çekingen olabilirsiniz ve cesaret kazanmanız mümkündür. Zamanınız boşa harcnabilir ve hayatınızı denetlemeyi öğrenebilirsiniz. Çok önemli bir fikir: Eksikliklerinize odaklanıp yapamam demeyin, potansiyelinize bakıp yapabilirim deyin. Kavrayışınız genişlesin!