Öğle Namazının Kılınışı

By | 11 Temmuz 2015

ogle-namazinin-kilinisi    Öğle namazı, dördü ilk sünnet, dördü farz, ikisi de son sünnet olmak üzere 10 rekâttır. Öğle namazının, önce ilk sünneti, sonra farzı, sonra da son sünneti kılınır.
öğle namazının ilk sünneti kılınışı
Öğle namazının ilk dört rekât sünnetinin ilk iki rekâtı, tıpkı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Yalnız burada niyet, “Öğle namazının ilk sünnetini kılmaya niyet ettim” denilerek yapılır. Bir de bundaki ikinci rekâttan sonraki oturuş son oturuş olmadığından, bu oturuşta yalnızca Tahiyyat okunur. Tahiyat’tan sonra Allahu Ekber deyip üçüncü rekât için ayağa kalkılır. Besmele, Fatiha ve bir miktar Kur’an okunduktan sonra rükû ve secde yapılır. Secde’den sonra Allahu ekber denilerek dördüncü rekât için ayağa kalkılır. Bu rekâtta da Besmele, Fatiha ve bir miktar Kur’an okunduktan sonra, diğer rekâtlarda olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. Ardından oturulur. Bu, son oturuştur. Bu oturuşta önce Tahiyyat, ardından Salli ve Barik, Rabbena âtina duaları okunur ve iki yana selâm verilerek öğle namazının ilk sünneti tamamlanmış olur.
Öğle namazının farzının kılınışı
Kamet getirilir ve o günkü öğle namazının farzını kılmaya niyet edilir. Eller yukarıya kaldırılarak tekbir alınır. İlk iki rekâtı, sabah namazının farzı gibi kılınır. Ancak, bu iki rekâttan sonraki oturuş, birinci ka’de olduğundan bunda yalnızca Tahiyyat okunur. Ondan sonra Allahu ekber denilerek üçüncü rekâta kalkılır. Yalnız Besmele ile Fatiha okunarak rükû ve secdeler yapılır ve dördüncü rekâta kalkılır. Yine yalnızca Besmele ile Fatiha okunup rükû ve secdelere gidilir. Sonra oturulur. Bu oturuş, son ka’dedir. Bunda Tahiyyat, Salli, Bârik ve Rabbena âtina duaları okunup iki tarafa selâm verilir. Böylece Öğlenin farzı tamamlanmış olur.
Öğle namazının son sünnetinin kılınışı
Önce, “Öğle namazının son sünnetini kılmaya niyet ettim” denilerek niyet edilir ve tıpkı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Bu son sünneti dört rekât kılmak müstehabdır. Dört rekât kılınması halinde, istenirse ikişer rekât olarak kılınır, istenirse de dört rekât olarak kılınır. Dört rekât sonunda selâm verilecek olursa, ilk oturuşta yalnızca Rabbena âtina duası okunmaz. Üçüncü rekât için tekbir alınarak ayağa kalkıldığında yine Sübhaneke duası okunur.
Tek başına namaz kılan kimsenin, öğle namazının hem sünnetlerinde, hem de farzında kıraati, tekbiıleri, teşbih ve tahmidleri gizlice okuması gerekir.