Kadınlara Karşı Tatlı Dilli, Yumuşak Olmak

By | 16 Nisan 2015

kadinlara-karsi-tatli-dilli-yumusak-olmak     Kadınlara karşı tatlı dilli olmak, onlara kabalık etmemek hususunda bir hadis-i şerifte Peygamber (sav) Efendimiz: “Aramızda en hayırlı kimseler, kadınlarına, zevcelerine karşı iyi huylu olanlarınızdır” buyurmuştur.
Bir başka hadiste: “Kadınlar hususunda Allah (cc)’tan sakınınız. Zira siz onları Allah (cc)’tan emanet olarak almışsımzdır” buyurmuştur. Emanete hıyanette bir müslümana yakışmaz. Erkekler hanımlarına emanet bilinciyle yaklaşmalıdır. Çünkü Emaneti veren mutlaka verdiği emanetin hakkını soracaktır.
Kadınlarla iyi geçinmek hakkında Kur’an-ı Kerim’de “Kadınlarınızla iyi geçininiz. Eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile… Olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez, ama Allah (cc) onda bir çok hayır takdir etmiştir.”
Peygamber (sav) Efendimiz’in bu hususta bir çok hadis-i şerifi vardır. Bunlardan bazısı şunlardır: “Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz…” “Mü’min bir erkek mümin kadına kızıp darılmasın. Eğer onun bir huyundan hoşlanmazsa öbüründen memnun olabilir.”
İnsanların her huyu iyi olacak diye bir kaide yoktur. Herkesin mutlaka hataları olacaktır. Bu iyi yanı yoktur anlamına gelmez. İyi niyetli ve hoşgörülü yaklaşıp iyi yanlarını görmeye çalışmalıdır. Bunları görerek kendini memnun etmeyi bilmelidir. Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Mü’minlerin iman yönünden en kamilleri ahlaken en güzel olanlarıdır. Sizin en hayırlınız kadınlarına karşı en iyi ve en nezaketli olanlarınızdır.”