Kadının Görevi:Ev İşlerini Görmek

By | 21 Nisan 2015

kadinin-goreviev-islerini-gormek    Kadın, ev işlerini yapsın diye alınmasa da, erkeğin evin rızkını temin için dışarıda çalışıp çabalaması ve bunun sonucunda yorulması karşısında, kadının da evin işlerini görmesi gerekmektedir. Genellikle ailede işler taksim edildiği için evin işleri kadına aittir. Herkes yaratılışı gereği hangi işe meyilliyse ona o görev verilmiştir. Erkek gücü, kuvveti ve dayanıklılığıyla ekmeğini taştan çıkarırken; kadın da inceliği, zarifliği ve becerikliliğiyle ev işlerinin üstesinden gelmektedir. Erkeğin, ev, bağ ve bahçe işlerini yaptırmak maksadıyla (hizmetçi niyetiyle) bir kadınla evlenmesi doğru değildir.
Hz. Ali (kvc), Hz. Fatıma (r.anh)’yı şöyle anlatmıştır:
“Fatıma (r.anh) değirmen çevirirdi, bundan dolayı ellerinde yaralar meydana gelirdi. Kırba ile su taşırdı, boynunda yaralar açıldı. Evi süpürüyordu, üstü başı toz toprak oldu. (Bu sırada) Resûlullah (sav)’a bir kısım köleler getirilmişti. Ben Fatıma (r.anh)’ya: “Babana kadar gidip bir köle istesen!” dedim. O da, babası Resûlullah (sav)’a gitti. O’nun bazı insanlarla konuşmakta olduğunu görerek geri döndü.
Ertesi gün Resûlullah (sav) kızı Fatıma (r.anh)’ya gelerek: “Kızım ihtiyacın ne idi?” diye sordu. Fatıma (r.anh) sükut edip cevap vermedi. Ben araya girip: “Ben anlatayım ey Allah’ın Rasulü!” dedim ve açıkladım. “Fatıma (r.anh)’mn değirmen kullanmaktan elleri yara oldu, kırba ile su taşımaktan omuzları incindi. Köleler gelince ben kendisine, senden bir hizmetçi istemesini ve böylece biraz rahata kavuşmasını söyledim.”
Bu açıklama üzerine Resûlullah (sav): “Ey Fatıma! Allah (cc)’tan kork. Allah (cc)’a olan farzlarım eda et. Ailenin işlerini yap. Yatağına girince otuzüç defa sübhanallah, otuzüç defa elhamdülilah, otuzdört defa da Allahuekber de. Böylece hepsi yüz eder. Bu senin için hizmetçiden daha hayırlıdır” buyurdular. Fatıma (r.anh) da: “Ben Allah (cc)’tan ve Rasulünden razıyım” dedi. Resûlullah (sav) da hizmetçi vermedi.” (Buharı, Fedailu’l-Ashab 9; Müslim, Da’avat 80)
Hz. Ebu Bekir (ra)’in kızı Esma (r.anh) anlatıyor:
“Ev işlerinin tümünü ben görürdüm. Kocam Zübeyr’in bir atı vardı, ona da ben bakardım. Otunu, suyunu ben verirdim, kovayı ben yamar, suyu ben çekerdim. Hamuru ben yoğururdum. Bir fersaha yakın mesafeden başımın üzerinde hurma çekirdeği taşırdım.” (Müslim, Selam 14)
Demek ki bir kadının yapacağı şeyler, eşi evine geldiğinde ihtiyaç duyduğu şeyleri hazır hale getirmesidir. Bu ihtiyaçların karşılanması, aile içinde mutluluğun kökleşmesine, saygı ve sevginin artmasına sebep olur.