İslami Örtünme ile İslam Kültürü İlişkisi

By | 28 Nisan 2015

islami-ortunme-ile-islam-kulturu-iliskisi    İslâm giyim konusunda belli kurallar koymuştur. İslâm’da tenini sergilemek, başkalarına sunmak için değil, örtünmek için giyinilir. Giysi, cinsel arzuyu ün uyandırmak, artırmak için değil, tam tersine onu gemlemek ve azaltmak içindir,İslâm toplumunda kişinin istediği şekilde giyinme özgürlüğü vardır. Ancak bedenin anatomik biçimlerinin yerine, giysinin cinsel ayrılığa dayanan sembolizmini geçirmek esastır. Giysilerin ne şekilde olması gerektiği kesinlikle belirtilmiştir. Kadınlığı gizleyen örtü, müslüman kadının sembolüdür. İslâm’da kıyafet bedeni gizlemeli ve cinsiyet ikiliğini aksettirmelidir. Kadın kıyafetinde bu görevi başörtüsü üstlenmiştir.
Şunu belirtmemiz gerekir ki İslâm’da maneviyat hiçbir zaman maddiyatın karşısında yer almaz. İnsanı, maneviyata ulaşmak için maddî gerçekliğini yok etmek zorunda bırakmaz, İslâm maddiyata yol gösterir, onu kontrol eder. Dinin gayesi, cismi bütünüyle unutturmak, insanı dünyadan uzaklaştırmak değildir. İslâm insanın itidalini korumasını sağlar, kendini sadece tenden ibaret kabul edip cisimden faydalanmaktan başka bir şey düşünmeyenlerden olmaması için ölçü koyar.
Cinsel güdü insanın içgüdülerinden, vücudun etkinliklerinden biridir. İslâm, hiçbir maddî realiteyi inkâr etmediği gibi, cinsel güdüyü de görmezlikten gelmemiştir. Bu güdüden yararlanmayı dindarlığa aykırı saymamıştır. İslâm’ın cinsel güdüye ilişkin bütün sınırlama ve yasaklamaları cinsel güdüyü yersiz tahriklerden korumak içindir. İşte İslâm, bu noktada kadın-erkek ilişkilerine ve kıyafetlerine kural getirmektedir.