Hayızla Nifasın Hükmünün Farklı Olduğu Yerler

By | 8 Temmuz 2015

hayizla-nifasin-hukmunun-farkli-oldugu-yerler   Hayızla nifas altı hükümde birbirinden farklıdır:
1- Boşanan kadının iddetinin bitmesi için üç kez hayız olması lazım gelirken, hamile kadın hiç kan görmese bile doğum yapınca iddeti dolar.
2- İstibra: döl yatağında çocuk olup olmadığını anlamak için iddete ihtiyaç duyulur. Bunun dolması içinde üç hayız görmesi lazım gelir. Nifasta ise çocuğun doğumuyla istibra meydana gelir.
3- Bir kız hayız olduğunda ergenlik çağma girer. Ama nifasta ergenlik söz konusu edilemez. Çünkü lohusalık ergenliği gebe kalmakla anlaşılır.
4- Nifasm azı için bir sınır yoktur. İmam-ı Azam: en az nifas süresi için hayızla birlikte 25 gün, Ebu Yusuf: onbir gün, İmam Muhammed, bir saat sınır tayin etmişlerdir.
5- Hayızın en çoğu on gün, nifasın ise kırk gündür.
6- Kefaret orucu tutulurken loğusa olursa, nifas, kefaretin sırası bozulur. Bu yüzden baştan tutması lazım gelir. Ama hayızda baştan tutması gerekmez.
Özürlü sayılmanın şartı:
Özürlü hükmü, namazın kâmil vaktine kadar kadının kanı devam edip vaktin tamamını kaplamadıkça geçerli olmaz. Namaz vakti içinde abdest alıp, namaz kılacak kadar temiz kakmıyorsa o zaman özür sahibi olur. Özür sahibi kadın her farz için abdest alır. Hanefilerce özür sahibi kadının abdesti namaz vaktinin çıkması ile bozulur .
Hanefilere göre özürlü kadın temiz kadın hükmündedir. Yani namazını kılar orucunu tutar her şeyi yapabilir ama her farz için abdest almalıdır. Fakat her namaz için gusletmesi gerekmez.
Özür hali devam ederken hayız olursa ve bunu ayırt ederse, namazı orucu ve ailevi münasebeti terk eder. Hayız bitince gusül abdesti alıp her farz ibadet için abdest alıp ibadet etmeye devam eder. Namaz kılar, oruç tutar ve ailevi münasebette bulunabilir.