Hasta Olan Kimseler Nasıl Namaz Kılarlar?

By | 11 Ağustos 2015

hasta-olan-kimseler-nasil-namaz-kilarlarBizim dinimiz, kolaylık dînidir. Müslümanlıkta hiç zorluk, güçlük yoktur. Dîni Mübîn-i İslâmın bütün emirleri kolaylık üzere kurulmuştur. Tâat ve ibâdetler de herkesin kudretine göredir. Onun için hasta olan bir müslüman kimsenin namazı da kendi kudretine göre olur.
Meselâ: Hasta olan kimse, namazı ayakta kılamıyacaksa, yâhut ayakta güçlük çekecekse, veyâhut ayakta namaz kıldığı zaman ağrıları artacaksa, hastalığı ziyâdeleşiyorsa, veyahut hastalığı geç iyileşecekse, bu durumlardan korkuyorsa, ozaman hasta olan müslüman, namazını nasıl kolayına gelirse öyle kılar. Meselâ: Oturarak rükû ve sucûd ile namazını kılabilir. Rükû ve secde etmeğe kudreti yoksa oturduğu yerden başı ile işâret ederek îmâ ile de kılabilir. Sâdece secdede başını rukûdan biraz fazla eğer ki, secde olduğu belli olsun. Secdeden başını biraz fazla eğmezse namazı sahih olmaz. Buna dikkat.
Müslüman Kardeşim! Görüyoruz ki, Müslümanlık namaz hususunda çok ehemmiyetle bizlere bildiriyor. İnsanoğlunun yaradılışı Allâh’a ibâdet etmek olduğuna göre, namazdan daha büyük ibâdet de olmadığına göre, insana düşen vazîfe bu ibâdetin kıymetini bilmek ve aklını başına toplayıp niçin yaratıldığını idrâk edip, yaratılış gâyesine göre hareket etmesi lâzımdır. Hem insanoğlunun saâdeti de bu yaradılışına-fıtratı- na uygun yaşamakla mümkün olacaktır. Allâhü Teâlâ cümlemizi gafletten uyandırsın, Âmin!..