Hac ve Umre İle Alakalı Ayetler

By | 8 Ocak 2015

hac-ve-umre-ile-alakali-ayetler“Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mâbet), Mekke’deki (Kâbe]dir. Orada apaçık nişâneler, [ayrıca] İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilmelidir ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir.”

“(Ey Muhammedi) Biz senin yüzünün göğe doğru çevrilmekte olduğunu (yücelerden haber beklediğini) görüyoruz. İşte şimdi, seni memnun olacağın bir kıbleye döndürüyoruz. Artık yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. (Ey müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzlerinizi o tarafa çevirin. Şüphe yok ki, ehl-i kitap, onun Rablerinden gelen gerçek olduğunu çok iyi bilirler. Allah onların yapmakta olduklarından habersiz değildir.”

“Haccı ve umreyi Allah için tam yapın.”

“Hac, bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca niyet ederse (ihramını giyerse), hac esnasında kadına yaklaşmak, günah sayılan davranışlara yönelmek, kavga etmek yoktur. Ne hayır işlerseniz Allah onu bilir. (Ey müminler! Ahiret için) azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvâdır. Ey akıl sahipleri! Benden (emirlerime muhalefetten) sakının.”

İşte bu ayetlerle bu mübarek yerlerin ne kadar kutsal mekânlar olduğu Rabbimiz tarafından sabitlenmiştir.
Ayetlerle sabit olan bu şerefli hacc vazifesinin bir o kadar da fazileti çok büyüktür. Bu sebeple her türlü meşaakkati, zorluğu aşmakda bize düşmezmi? Bu zorluk ve meşakkatin faziletini anlamaya çalışalım.