Ezan Ve Kamet

By | 16 Haziran 2015

ezan-ve-kametEzân, Müslümanlara namaz vakitlerini bildirmek için meşrû kılınmıştır. Vakit girince ezân okunur. Ezân beş vakit namaz için emredilmiş Sünnet-i müekkededir.
Ezân yüksek sesle okunur. Ezân okuyan Müslüman kimseye, Müezzin denir.
AUâhü Efeber, Allâhü Efeber,
Allâhü Efeber, Allâhü Efeber,
Eşhedü enlâ ilâhe illallah,
Eşhedü enlâ ilâhe illallah,
Eşhedü erme Muhammeder-Resûlullâh,
Eşhedü erme Muhammeder-Resûlullâh,
Hayye ales-salâh, Hayye ales-salâh,
Hayye alel-felâh, Hayye alel-felâh,
Allâhü Efeber, Allâhü Efeber, Lâ ilâhe illallâh.
Sabah ezânmda “Hayye alel-felâh” dan sonra iki defa namaz uykudan hayırlıdır anlamına gelen; “Essalâtü hayrum minerı-nevm” cümlesi eklenerek ilâve edilir.
Ezân beş vakit namaz için okunduğu gibi, Cum’a namazı için de okunur.
Bir camide okunan ezân ve kâmet, o camide, tek başına ve cemâatla kılman bütün namazlara yeterlidir. sonra gelip namaz kılanlar o vakit için rzân ve kâmet getirmez/okumaz.
Bir mahallede okunan ezân, o mahallenin lıepsi için geçerli olmaktadır.
Kâmetin (İkâmetin) sözleri de ezân gibidir. Yalnız “Hayye ale’l-felâh”dan sonra iki kere “Kad kâmetis-salâh” cümlesi eklenir.
Kâmet, farz namazlardan önce ayağa kalkıp (namaza dururken) getirilir. Bayram namazlarında, cenâze namazlarında Kâmet alınmaz (getirilmez). Fakat bütün farz namazlarda öndeki imamın arkasında sıralanacağımızda müezzin kâmet getirir. Cemâate yetişemeyen namazını kendi başına kılar. Ve farzını kılarken artık kâmet getirmez. Önceden imamın kıldırdığı namazın getirilen kâmeti onun kılacağı farz içinde geçerlidir.