Dört Mezhebe Göre Nafile Namaz

By | 29 Haziran 2015

dort-mezhebe-gore-nafile-namaz– Farz ve vacip namazlarla birlikte Revatib sünnetlerin en kuvvetlisi sabah namazının sünnetidir.

Şafiî ve Malikî’ye göre en kuvvetlisi vitir namazıdır. Ahmet b. Hanbel’e göre ise sabah namazının sünnetidir. Bu imamlara göre vitir sünnettir. Ebu Hanife’ye göre vitir farz (yahut sünnet) değil, vaciptir.

– Mezhep imamları revatip sünnetlerin şunlar olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Sabah namazının sünneti iki rekât, öğle namazının farzından önce iki, farzından sonra iki rekât, akşamın farzından sonra iki rekât, yatsının farzından sonra iki rekât, Ebu Hanife ve Şafiî ‘ye göre ikindinin farzından önce dört rekât sünnet olduğunu söylemişler. Ebu Hanife namaz kılanın isterse bu sünneti iki rekât kılabileceğini, öğleden önceki sünneti de dört rekât kılabileceğini söylemiştir.

İmam Şafiî ise, öğleden sonra kılınan sünnetin dört rekât olduğunu söylemiş, Ebu Hanife ise bu sünnetin dört kılınmasını namaz kılanın dileğine bırakmıştır. Ebu Hanife hazretleri yatsıdan önce dört rekât sünnet olduğunu, yatsıdan sonraki iki rekâtın da dört rekât kılınabileceğini söylemiştir.

Cumanın sünneti, dört farzdan önce, dört sonra olmak üzere sekiz rekâttır.