Dört Mezhebe Göre Hac – 16

By | 4 Ağustos 2015

dort-mezhebe-gore-hac-16– Erkeğin (ihramlı iken) yüzünü örtmesi Şafiî ve Hanbelî’ye göre yasak değildir. Hanefî ve Malikî’de yasaktır.
– Gerek vücuda gerek giysiye (ihramlı iken) güzel koku sürünmek yasaktır. Ebu Hanife’ye göre elbisenin dış kısmına misk sürebilir, bedenine süremez. Ud ve nidd gibi çiçeklerin dumanına durup onlardan kokulanabilir. Ebu Hanife’ye göre yemeğe güzel kokulu şeyler koyabilir.Yemekte bu koku belli de olsa bu yemekten yemekle fidye gerekmez. Malik de bu hususta Ebu Hanife ile beraberdir. Ebu Hanife’ye göre fesleğen (kabilinden güzel kokulu otlar yasak olan) güzel kokudan değildir. Kına ise Ebu Hanife’ye göre güzel koku olup (kullanıldığında) fidye gerekir. Diğer üç imama göre kına güzel koku değildir.
– Gülyağı ve yasemin gibi güzel kokusu olan yağlar ihramlıya yasak olup, kullanılması halinde fidye gerekir. Susam yağı gibi güzel kokusu olmayan yağlar ihramlıya yasak değildir. Ancak bunları sakalına ve başına sürmesi yasaktır. Ebu Hanife ise bu kabil yağların da tüm vücutta kullanılmasını ihramlıya yasak görmektedir. Malikî mezhebine göre susam yağı ve benzerleri yüz, el, ayak gibi dış organlara sürülmez.Vücudun iç kısımlarına sürülebilir, diyor. Hasen b. Salih’e göre sakal ve başa da olmak üzere tüm vücuda sürülebilir, diyor.