Dört Mezhebe Göre Hac – 14

By | 5 Ağustos 2015

dort-mezhebe-gore-hac-14 Telbiye Hanefî ve Malikî’de vaciptir. Ancak Ebu Hanife şöyle diyor: “Hedyi gönderip ihrama niyet edildiği zaman telbiye söylenmese de hacı ihrama girmiş olur. Hedyi göndermemiş ise telbiyeyi mutlaka söylemek lazımdır.”

Malikî mezhebinde hedyi göndermiş olsa da olmasa da mutlaka telbiye lazımdır.Telbiye terk edildiği takdirde ceza kurbanı gerekir.
Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre telbiye sünnettir.

– Telbiye bayramın ilk günü şeytan taşlama(ya kadar devam eder.Taşlama) sırasında kesilir. Bu Malikî dışındaki mezheplercedir. Malikî’ye göre telbiye arefe günü öğle vaktin (zeval)den sonra kesilir.

– ihramlı kimseye ittifakla bir takım şeyler yasaktır. Bu yasaklar şunlardır:

a – Dikişli bir şey giymek. Erkeğe göre başını örtmek de yasaktır. Zira onun ihramı başındadır. Erkeğe vücudunun diğer yerlerine de dikişli şeyler girmesi yasaktır. Gömlek, pantolon çeşitli baş örten giyecekler, aba, mest gibi giyecekler, dokunmuş da olsa sarık gibi giyecekler.
b – Cinsi münasebet, öpüşmek, şehvetle dokunmak, evlenmek ve evlendirmek de yasaktır.
c – Av hayvanı öldürmek.
d – Güzel kokulu şeyler kullanmak.
e – Vücudundan kıl ve tırnak (kesip) koparmak.
f – Saç ve sakalını çeşitli yağlarla yağlamak.

Bu sayılanların hepsinde kadın da erkek gibidir.Ancak kadın başını örter ve dikişli şeyler giyebilir. Şu kadar ki yüzünü açık tutmak zorundadır. Zira onun ihramı yüzündedir.