Çocuk Dünyasının Anahtar Kavramlarında Oyun

By | 10 Nisan 2015

Çocuk Dünyasının Anahtar Kavramlarında OyunÇocuk Dünyasının Anahtar Kavramlarında Oyun

Çocuk dünyasının olmazsa olmazlarından birisi oyundur. Çocuklar doğumdan itibaren müthiş bir oyun aşkı ile doludur. Oyun onlar için nefes alıp vermek kadar önemli bir eylemdir. Aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Çocuk oyun yolu ile dünyayı an­lar, gelişimini hızlandım ve yaşadığı deneyimleri çözümler. Bu nedenle oyun, çocuk için lüks ya da g’ereksiz bir etkinlik değil, önü açılması gereken bir ihtiyaçtır. Oyun, aynı zamanda yeni bilgilerin hazmedilmesini sağlar. Bu nedenle çocuklarla yapıla­cak her türlü eğitimde oyun mutlaka yer verilmelidir. Çocuklar için bir eğitim planlayıp işin içine oyunu katmamak çocuk dün­yasına uzak kalmak demektir.

Oyun kuran kurslarına iki şekilde katılabilir. İlki bazı kav­ranılan ve değerleri oyun içinde çocuğa öğretmektir. Özellikle olumlu davranışlar (yemekten sonra dua etme, eve girince se­lam verme, Allah’a sığınma ve dua etme) ile ilgili kısımlar bir oyun içinde çocuğa öğretilebilir. Çocuk bu şekilde hem eğlen­miş hem de öğrenmiş olur.

Oyunun diğer kullanım şekli ise herhangi bir öğretim ama­cı gütmeden sadece eğlenmek için oyun oynamaktır. Bu amaçla programın herhangi bir kısmına “oyun saati” konulabilir. Bura­da çocuklarla geliştirici ya da doğal oyunlar oynanabilir. Ya da çocuklar serbest oynaması için özgür bırakılabilir.