Babanın Görevi:İyi Çevre Seçmek

By | 4 Mayıs 2015

babanin-goreviiyi-cevre-secmek  Müslüman bir ailenin yapması geren işlerden birisi de komşularını ve arkadaşlarını dikkatle seçmesidir. Çoluk-çocuğunu yaşatacağı çevrenin önemi çok büyüktür. Çünkü aile fertlerinin komşuluk ve arkadaşlık yapması insanlığın gereğidir. Annenin komşulara gitmesi, onlarla görüşmesi gayet normaldir. Yine çocukların komşu çocuklarla arkadaşlık yapması, onlarla beraber oynaması, gezmesi, eğlenmesi de kaçınılmazdır. Ancak kötü arkadaşlar aile içindeki bütün güzellikleri hemen yok eder. Bu sebeple iyi komşu ve iyi arkadaşlar tercih edilmelidir.
Resûlullah (sav), bu konuda şöyle buyurmaktadır: “iyi arkadaşla kötü arkadaşın misali, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın.” (Buharî, Buyu’ 38)
Peygamber (sav) bir başka hadisinde ise şöyle buyuruyor: “Kişi (ahirette) sevdiğiyle beraberdir.” (Buharı, Edeb 96)
Komşularının Islâm! değerlere ilgisiz olması, Allah (cc)’a değil de, şeytana boyun eğmesi, ailenin de zamanla onlar gibi yaşamasına sebep olacaktır. Özellikle çocuklar bu tür çevrelerden daha çok etkilenecektir. Ailesinden gördükleri ve öğrendikleri ile çevresindeki insanların yaptıkları çelişince, ikilem içine girecektir. Sonuçta yaşadıkları çevre zamanla etkili olacağından onlar gibi olmaya çalışacaktır.
Çocuklar, ailelerinden çok, kendi akranlarına yakınlık duyar. Aileler çocuklarının iyi arkadaşlar edinmelerine yardımcı olmalıdırlar. Bunun en garantili yolu ise, İslâm! duyarlılığı olan aileleri komşu edinmektir.
Çocukların en çok etkilendikleri yer oynadıkları, gezdikleri ve eğlendikleri sokaklardır. İyi terbiye almış çocuklarla arkadaşlıklar her zaman hayırlı sonuç verecektir.